Milyen az alábbi versrészlet verselése, rímelése?
"Vidám kacaj csengett közelben,
Előttem siklottál tovább.
Lehet, hogy nem engem nevettél,
Tán leesett a korcsolyád
S nevetted, hogy annyi gavallér
Ajánl mohón segédkezet,
Kiket úgy fogsz a jégre vinni,
Mint jégre vittél engemet."
Addig meg van, hogy 9-8-9... szótagos sorok váltogatják egymást, de a rímképletet nem tudtam felírni... betűkkel jelölve abababab lenne? És a verselése? Időmértékes vagy ütemhangsúlyos? Esetleg bimetrikus?
Megnéztem az ominózus verset. Ady Endre: Jégpályán - csak a rend kedvéért. A versszakok között nincs rímelés (tehát az említett versszak egyetlen sora sem rímel sem az őt megelőző, sem az őt követő versszak egyetlen sorával sem).
A rímképletet azért nem tudtad felírni, mert egyes sorok nem rímelnek. Ezeket ilyenkor x-szel szoktuk jelölni.
Vidám kacaj csengett közelben, - X
Előttem siklottál tovább. - A
Lehet, hogy nem engem nevettél, - X
Tán leesett a korcsolyád - A
S nevetted, hogy annyi gavallér - X
Ajánl mohón segédkezet, - B
Kiket úgy fogsz a jégre vinni, - X
Mint jégre vittél engemet. - B
A nevettél-gavallér páros megtévesztő lehet, és könnyen hiheted azt, hogy ez a két sor rímel, de ez csak véletlen, ha megnézed a vers többi versszakát, akkor világosan látszik, hogy a harmadik és az ötödik sor egyik versszakban sem rímel. Amik viszont mindegyikben rímelnek: 2-4, 6-8. Ezt félrímnek nevezzük, hiszen csak a páros sorok rímelnek egymással, a páratlanok nem (természetesen az is félrím lenne, ha a páratlanok rímelnének és a párosok nem).
A rímképlet tehát: XAXAXBXB.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!