Tudnátok ebben segíteni nekem? Kémia feladat.
Hogyan kell megoldani ezt a feladatot:
10,0 g ólom-kloridot akarunk előállítani. Mennyi fém ólomból (MPb =
207,2 g/mol) salétromsavoldatból (20 %(m/m), ró = 1,115 g/cm3) és szilárd nátrium-kloridból kell kiindulni,
ha a kitermelés 65 %-os és a savoldatot 15 % feleslegben kell alkalmazni?
3 Pb + 8 HNO3 = 3 Pb(NO3)2 + 4 H2O + 2 NO
3 Pb(NO3)2 + 6 NaCl = 3 PbCl2 +6 NaNO3
Visszafelé gondolkozok:
10g PbCl2 előállításánál, ahol a kitermelés 65%-os, valójában 10/0,65=15,4 g képződik.
Ennek számold ki az anyagmennyiségét.
A két reakcióegyenlet alapján látod, hogy az ólom anyagmennyisége pontosan ugyanannyi, mint a PbCl2 anyagmennyisége. Innen már megvan a fém ólom tömege egy lépésből.
Ekkor veszed az első egyenletet.
Egyenes arányossággal ki tudod számolni, hogy ha 3 mol ólomhoz kell 8 mol salétromsav, akkor a kezdeti ólmodhoz mennyi kell.
Ekkor megvan a salétromsav anyagmennyisége.
Moláris tömeg segítségével kiszámolod a (tiszta, reakcióban részt vevő) salétromsav tömegét.
Tömegszázalékból látod, hogy mivel 20%-os az oldat, ötször annyi lesz a salétromsav (itt most már úgy értem, mint 20%-os savoldat) tömege.
A tömegből és a sűrűségből meg tudod határozni, hogy mennyi a térfogat. Itt jön még rá a 15%-os felesleg, azaz beszorzod 1,15-tel.
A NaCl tömegét próbáld meg egyedül, az már rövidebb lesz, szintén először anyagmennyiséggel számolj, utána váltsd csak át grammba.
Nekem ez laboros, egyetemi anyagnak tűnik, szóval jobban jársz, ha magad gyakorolsz és érted meg, nem csak bemásolod a jegyzőkönyvbe.
Én csak 10 g-vel számoltam, meg próbáltam azzal, hogy
60=10/x*100, és ebből megtudni a x-et, ami az elméleti hozam.... de nem volt se füle,se farka.
Nem csak bemásolom, mert mindig van belőle zh, szóval nem lehet megúszni. Csak úgy írunk belőle, hogy nem ellenőrizzük le, szóval ha nem volt jó a logika, akkor elveszted a zh pontokat, max részpont.
Köszönöm a segítségedet! (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!