Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A kőszívű ember fiaival...

A kőszívű ember fiaival kapcsolatban lenne pár kérdésem! Lenne valaki olyan kedves, hogy segít nekem?

Figyelt kérdés

Szóval...

1. Salamontól megtudjuk, hogy mi volt Alfonsine gyűlöletének oka Edith és Richárd iránt. Mi volt ez az ok?

2. Miért vállalja Jenő önként bátyja helyett a halált?

3. Hogyan értékeled Leonin viselkedését az Ödönnel való második találkozásakor? (Hogyan viselkedett Ödön letartóztatásakor?)

4. 3 eset amikor valamelyik szereplő álruhát öltött. Ki, miért és milyen ruhába öltözött?

5. Két példa titkosírásra/titkos jelekkel történő kommunikálásra.

6. Hogyan teljesíti B. Kazimir végrendeletét a felesége?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszolóknak! Életmentőek vagytok!

2016. márc. 30. 13:12
1 2
 1/13 anonim válasza:
Csakis azzal fogom magamat farasztani hogy megirjam helyetted a hazidat ☺ Olvasd.EL.Vagy ma mar ismeretlen fogalom az olvasas?
2016. márc. 30. 13:16
 2/13 anonim ***** válasza:

1. Alfonsine volt eredetileg Richárd menyasszonya, de Richárd megcsalta Edittel, ezért gyűlöli őket.

2. Ödönnek fontos feladata van még: ő tudja csak, hogy Kossuth hol rejtette el a magyar koronát, és neki kell azt előásnia és biztonságba juttatni. Vagyis a korona elveszne, ha tényleg Ödön halna meg.

3. Kezdetben úgy döntött, a haláláig harcol, azonban azután, hogy az osztrák hadakat vezető Savoyai Jenő megfenyegette, hogy kivégzi az elfogott bajtársait, ha nem adja meg magát, önként letette a fegyvert.

4. 1: Laczfi nádor, amikor Bécsbe ment; 2: Richárd Beszterce ostroma alatt; Portik Tamás honvédtiszt, amikor belopózott a labancok táborába.

5. 1: Maléter Pál levele, amit Richárd juttatott el Kossuthnak Rodostóba; 2: A regény elején említést tesznek a magyar nemesek kétértelmű levelére ("a királynőt megölni nem kell félnetek" stb.)

6. A végrendeletet tartalmazó dokumentumot egy esernyő nyelében rejti el, ami végül kalandos úton eljut Kazimir legidősebb fiához.

2016. márc. 30. 13:36
 3/13 A kérdező kommentje:

Kedves Katarina666!

Szoktam olvasni, szeretek is. Viszont kizárt dolog hogy most, 2 nap alatt elolvassam és meg is értsem a könyvet. Nagyon nehéz a nyelvezete, ha olvastad akkor tudod miről beszélek. Tudtommal nem kötelező válaszolni, nem fogok pisztolyt a fejedhez, hogy válaszolj. További szép napot! ^^

2016. márc. 30. 13:43
 4/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Örök hálám!
2016. márc. 30. 13:44
 5/13 anonim válasza:

Kedves kérdező!

Igen kétszer is kiolvastam a nehéz nyelvezete miatt de nekem nem két nap volt rá adva másképp fogalmazva nem az utolsó két napban kezdtem el elolvasni.Tudom nem kötelező válaszolni de azért minimum hogy ha már kötelező akkor elolvasod.További szép napot ☺

2016. márc. 30. 14:05
 6/13 A kérdező kommentje:
Teljesen jogos a válaszod. Ott lett volna egy egész nyár, hogy elolvassam rá és igen, bevallom tényleg nem használtam ki személyes okok miatt. (Plusz az is közrejátszott, hogy elkezdtem olvasni és miután nyolcszor elolvastam akár egy sort akár egy oldalt még mindig csak néztem hogy "most mi van?")
2016. márc. 30. 14:18
 7/13 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező !

A 2. válaszoló "badarságokat" írt ! Vigyázz !

Ajánlom azért, ha kevés az időd, a filmet nézd meg, biztosan felkelti érdeklődésedet a regény iránt is.

l.

Alapvetően az, hogy Edit riválisa volt Alfonsinenek az örökség miatt.

Egy rokonuktól az kaphatta meg a 300 ezer forintos hozományt, aki előbb férjhez megy.

Alfonsinenek volt egy titokban szült gyermeke, Károlyka, akinek apja Palviccz Ottó volt. A fiúcskát még az apa előtt is rejtegette, a családtól távol neveltette, hozzá kell tenni, hogy nyomorban. Alfonsine un. "megesett" lány volt, házasságon kívüli kapcsolatból szült, ami akkor, az ő társadalmi köreikben nagy szégyennek számított.

Menyasszony sem volt, Editet pedig Richárd eljegyezte.

Egy alkalommal együtt is hagyták őket kettesben a házban, hátha Edittel is megesik ugyanaz, ami Alfonsinevel egykor.

Ők azonban nem követték el a "bűnt", becsületesen várták mindketten, hogy házastársak lehessenek.

Editet a nénjei zárdába adták, ezzel próbálták megakadályozni, hogy férjhez menjen.

Tervük nem sikerült. Palvicz meghalt, ráadásul Richárd ölte meg, hozzá kell tenni, fair párbajban.

Titkát ellenfelére bízta, így Richárd birtokosa lett Alfonseine titkának, amellyel megzsarolhatta őt. Bár nem tette, csak jelezte, tudomása van róla.

2.

Egyrészt végzetes névcsere történt. A német nyelvben, a fordításkor az Eugen és Edmond neveket /Jenő és Ödön/ gyakran összetévesztették.

Így az Eugen von Baradlay névre a kastélyba érkező levelet Ödön helyett eleve öccse, Jenő vette át.

Nem is árulta el a tartalmát, hogy Bécsbe, a Hadbíróság elé kell mennie, felelni a szabadságharcban elkövetett tettei miatt. Jenő a levél elolvasása után azonnal átlátta a helyzetet, és döntött.

Tisztában volt azzal, hogy bátyjára a biztos halál, kivégzés vár.

Azért vállalta önként a halált Ödön helyett, mert annak felesége, két kisfia volt, akiket fel kellett nevelni.

Neki senkije sem volt, álságos, hazug szerelmét, Alfonsinet Bécsben hagyta, boldogtalan volt, élete zsákutcába jutott.

Családja iránti elkötelezettségét, önzetlenségét, jellembeli nagyságát bizonyította ezzel.

Ő, aki sohasem fogott fegyvert, álmodozó, visszahúzódó, félszeg, művészlélek volt, igazi hőssé vált.

A Hadbíróság golyó általi halálra ítélte, búcsúleveleit anyjának, bátyjának és Arankának, Ödön feleségének kivégzése után juttatták el.

2016. márc. 30. 15:09
 8/13 anonim ***** válasza:

3.

Ramiroff Leonin Ödön orosz barátja volt.

Életét kockáztatva ugrott utána régen a jeges Dnyeper folyóba, hogy kimentse.

Második találkozásuk a szabadságharc leverése után, a keleti fronton történt.

Leonin átlátva a helyzetet, letartóztatta egykori barátját, ami először teljesen váratlan, meglepő az olvasó számára is.

Valószínűleg Ödön számára is az volt.

Azt hihette, gondolhatta, az egykori barátból mára ellenség lett.

Valójában a későbbi történésekből válik számunkra nyilvánvalóvá, hogy Leonin másodszor is megmentette Ödön életét.

Tehát a barátból nem lett ellenség !

Leonin azért tartóztatta le, és börtönözte be Ödönt, mert tudta, ha futni hagyja, Rideghváry Bence "karjaiba" futott volt.

Az pedig egyértelműen a halált jelentette volna számára.

Éjszaka egy orosz parasztember, a trojka régi kocsisa, leonin bizalmasa, szabadon engedte Ödönt.

Úttalan utakon, később Boksa Gergő, a betyár segítségével hazaérkezett a Körös szigetre, családjához.

2016. márc. 30. 15:25
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm erzsimama!

A filmet már megnéztem és olvasónaplókat is olvastam. Tényleg felkeltette az érdeklődésemet a regény iránt is. Ha időm engedi biztos elkezdem olvasni a könyvet.

2016. márc. 30. 15:28
 10/13 anonim ***** válasza:
Ha már ezzel küzdesz mi lesz a középsulis kötelezőkkel? Jézusom.
2016. ápr. 2. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!