Nyelvtan Házi segítesz?
nem tudom, mi a különbség a szavak között=S
1.jobb kezes, jobbkezes
2.magyar tanár,magyartanár
3.magyar igazolvány, magyarigazolvány
4.magyar barát, magyarbarát
5.magyar lakta, magyarlakta
2. feladat: Írd le az elnevezéseket a megfelelő kezdőbetűvel:
1. bartók béla úti gimnázium- bartók béla úti gimnáziumi
2.széchenyi istván- lakótelep -széchenyi istván-lakótelepi
3. békás-tói kemping-békás-tói kempingbeli
4. pál-tanya- pál-tanyai
5.hét törpe cipőbolt- hét törpe cipőbolti
6.józsef bácsi kocsmája- józsef bácsi kocsmabeli
7. magyar nemzeti múzeum-magyar nemzeti múzeumi
Előre is köszönöm(:
1. a lány jobb kezes. - A jobbkezes utcában elsőbbséget kell adni.
2. Az amerikai egyetemen, ahová járok, tanít egy magyar tanár is. - A magyartanárunk rengeteg házit adott fel.
3. A soffőrnek nem voltak magyar igazolványai. - A kárpátaljai jelentkezők közül csak a magyarigazolvánnyal jelentkezők kaphattak haladékot.
4. John-nak levelet írt magyar barátja. - A magyarbarátok nemzetiszín zászlóval járták az utcákat.
5. erről fogalmam sincs :)))
Hát remélem h vmennyit tudtam segíteni és nem rosszul írtam:D a második feladathoz meg vedd elő a szabályzatot és benne lesz, a tulajdonnevek helyesírásánál.
A jobb kezes azt jelenti, hogy két kezes közül az egyik jobb a másiknál (olyan kezes, amilyet a bankok kérnek hitelfelvételhez). A jobbkezes pedig az, amire a szó hallatán mindenki gondol, a balkezes ellentéte.
A bank kért egy jobb kezest, mert a másik nem felelt meg nekik.
Én balkezes vagyok, de a családomban mindenki más jobbkezes.
A magyar lakta egy predikatív szerkezet, a magyarlakta pedig egy melléknév.
Ezt a községet régen rengeteg magyar lakta, most már jobbára románok élnek itt is.
A trianoni békeszerződés rengeteg magyarlakta területet szakított el az anyaországtól.
Az -i képzőkkel mindig is gondjaim voltak, így a melléknévi formákat ne vedd biztosra :)
Bartók Béla Úti Gimnázium - Bartók Béla úti gimnáziumi
Széchenyi István-lakótelep - Széchenyi István-lakótelepi (ez biztosan így van)
Békás-tói Kemping (amennyiben ez a neve; ha nem, akkor békás-tói kemping) - békás-tói kempingbeli
Pál-tanya - Pál-tanyai
Hét Törpe Cipőbolt - Hét Törpe cipőbolti
József bácsi kocsmája - József bácsi kocsmabeli (ez magyartalan, inkább azt mondjuk, hogy József bácsi kocsmájából való)
Magyar Nemzeti Múzeum - magyar nemzeti múzeumi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!