Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mit kell csinálni, ha egy...

Mit kell csinálni, ha egy másodfokú egyenletben a gyök alatti résznek nincs egész gyöke?

Figyelt kérdés

Például itt egy feladat:

[link]

A feladatot behelyettesítettem, de a gyök alatt összeadva 145 jön ki, aminek nincs egész gyöke. Ilyenkor mit kell csinálni?!

2016. jan. 24. 10:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Mondta valaki, hogy csak egész szám lehet?
2016. jan. 24. 10:42
 2/14 A kérdező kommentje:
Nem.
2016. jan. 24. 10:45
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Akkor végezd el a gyökvonást!
2016. jan. 24. 11:10
 4/14 A kérdező kommentje:

Ha összeadom a gyök alatti részt, akkor az 145 lesz.

Ennek nincs egész gyöke, hanem 12,041594457... jön ki.

Van megoldása a feladatnak, de nem tudom, hogyan jön ki.

Kerekíteni kellene ezt a számot? Vagy mit kell a gyök alatti résszel csinálni?

2016. jan. 24. 11:31
 5/14 anonim ***** válasza:
Valahol abba kell hagyni persze a számolást. Attol függ milyen pontosságra törekszel. A gyökvonás után elvégzed a kijelölt müveleteket.
2016. jan. 24. 11:38
 6/14 anonim ***** válasza:
Bőven elég, ha leírod, hogy (√145)/4, nem kell tizedessel leírni. Ez egy szám. Olyan, mint a 352341, vagy a 777. Nem kell megijedni.
2016. jan. 24. 11:41
 7/14 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy ennek a feladatnak két megoldása van.

Az egyik 3/2, a másik 4.

Ez egy kikötés egy feladathoz (egyenlet). Magát a feladatot, ha megoldom, akkor annak lesz megoldása, mivel majd le kell vonni 2x-et, így 5x lesz a 7x helyén, de a kikötésnél is meg kell oldani, mert másképp nem lesz elfogadható a feladat.

2016. jan. 24. 12:12
 8/14 anonim ***** válasza:

Na ebből szerintem egy szót nem sikerült értelmezni. Eleve mire, hova jön ki neked 3/2 és 4 eredményül?

meg milyen kikötésről van szó? Mihez?

2016. jan. 24. 12:26
 9/14 A kérdező kommentje:

Itt a feladat:

[link]

Mind a két gyök alatti részt ki kell kötni külön. Ha a feladat megoldásai közül valamelyik véletlenül nem felel a kikötés adta feltételeknek, akkor azt nem fogadom el, és nincs megoldása a feladatnak, vagyis hamis gyöknek hívjuk ezt. Ezért kell kikötést csinálnom, és ott akadtam el, amikor nem egész számot kaptam gyökvonás után.

2016. jan. 24. 12:37
 10/14 Angelo84 ***** válasza:

itt egyszerűen annyi a dolgod, hogy felírod azt, hogy x hova eshet...az egyik kikötés megoldása alapján:

x-nek kisebbnek és vagy egyenlőnek kell lennie, mint 7/4-(√145)/4, és nagyobbnak vagy egyenlőnek, mint 7/4+(√145)/4

de, mivel a másik kikötés alapján x nek nagyobbnak vagy egyenlőnek kell lennie mint nulla, ezért ezeket összevonva x-nek nagyobbnak vagy egyenlőnek kell lennie, mint 7/4+(√145)/4.

Ennyi.

De egyébként ha a kikötésekkel való számolgatás nélkül megoldod simán az egyenletet (tehát a kikötést megcsinálod, csak nem számolod ki), aztán a kapott megoldásokat visszahelyettesíted, és azt tapasztalod, hogy a gyökjel alá negatív szám kerül, akkor tudod, hogy az a megoldás hamis gyök. Persze, ha a valós számok halmazán oldjuk meg az egyenletet.

2016. jan. 24. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!