Ezt a tömegszázalékos feladatot hogy kell megoldani?
Figyelt kérdés
A tengervíz sótartalma 5%. A levesek sótartalma általában 2%. Halászlét akarunk főzni úgy hogy a tiszta vízhez tengervizet öntünk. Mennyi tengervízre van szükség 3 liter tiszta víz sózásához?2015. dec. 9. 17:51
1/4 Pelenkásfiú válasza:
Ha 3 liternek kell lenni a végén összesen, akkor számold ki, hogy annyak mennyi a 2%-a, ezzel megkapod, hogy mennyi sóra van szükség.
Utána ezt megszorzod 100/5-el és megkapod, hogy mennyi tengervíz kell.
2/4 A kérdező kommentje:
Én úgy értelmeztem, hogy a 3 liter az csak tiszta víz, ehhez még jön a tengervíz és így kell egy 2%-os oldatot kapnunk. Rosszul gondolom?
2015. dec. 9. 18:08
3/4 Pelenkásfiú válasza:
Én sem voltam benne biztos, hogy melyikre gondoltak.
Akkor legyen "x" a tengervíz mennyisége.
Ebből x * 5 / 100 a só.
Azt akarjuk, hogy az oldalt 2%-os legyen, tehát ha "x * 5 / 100" a só mennyisége, akkor
(x * 5 / 100) / 2 * 100 lesz a teljes "oldatunk".
(x * 5 / 100) / 2 * 100 = 2,5x
Mivel tudjuk, hogy x a tengervíz, akkor 1,5x a tiszta víz.
1,5x = 3 liter
x = 2
Vagyis 2 liter tengervíz kell.
Ellenőrizzük:
2 liter tengervízben a só 0,1
3 liter tiszta vízben nulla.
Összesen:
5 literben van 0,1
0,1 / 5 * 100 = 2%
Tehát jó a megoldás.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ezt még fel kell fognom. :)
2015. dec. 9. 18:49
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!