Ez nagyjából reális? Vagy mit lehet még benne pontosítani?
Tudom, hogy picit viccesre van véve, de a többi erről szóló videót nem értem, ez meg nagyon le van egyszerűsítve, így legalább értem, hogy vázlatosan mi történik. Mivel lehet ezt még viszonylag egyszerű dolgokkal pontosítani?
(Fontos lenne, pár nap múlva fizika tz-t írunk)
ma 18:47
nem viccelek, tényleg nem értem ha bonyolultan magyarázzák nem szeretem a fizikát :(
Az a video annyira hebehurgya, hogy gyakorlatilag nem sok köze van a valósághoz.
Az atomerőműben uránrudakat lógatnak a reaktorkamrában lévő vízbe. Az urán maghasad, ami óriási hőfelszabadulással jár. Ez felmelegíti a rudakat körülvevő vizet. (Itt bőven 100 fok fölé melegszik a víz, mert zárt rendszerben van, pont mint egy kuktafazék. Saccra 250 fok körülire.) Ezt a vizet kivezetik csövön át a rendszerből egy nagy tartályba (ez a primer vízkör). A 250 fok körüli víz felmelegíti a tartályban lévő vizet forrpontra, és az így keletkező gőzt vezetik ki csöveken az áramfejlesztő generátorokhoz (ez meg a szekunder vízkör). Az áramfejlesztő generátorok meg fejlesztik az áramot, ami vezetékeken jut el a lakossághoz (közben van néhány trafó is, de az már mellékes az atomerőmű szempontjából).
Nagyvonalakban ennyi az egész. Azon kívül, hogy itt nem szénnel, hanem uránrudakkal melegítik a vizet, és azon kívül, hogy biztonsági okokból két vízkör van, nem egy, teljesen ugyanúgy működik, mint a szénerőművek, vagy gőzgépek, vagy akár az autó hűtőrendszere, vagy a lakásban lévő központi fűtés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!