Ezt az ökonómiai feladatot hogyan kell helyesen megoldani? (TC = 1000 – 20Q + Q2 . )
A feladat kb így szól. A rövid távú kiadások képlete : TC = 1000 – 20Q + Q2 az ár (P) 30 . Azt a mennyiséget kell kiszámítani (Q) aminél maximalizálódik a haszon.
Nos egy hasonló példát számoltunk és én az alapján csináltam meg a következő képp:
P=30
MC=MR
MC=TC’
MR=P
MC= -20+2Q
P=2Q-20
30=2Q-20
50=2Q
Q=25
Ez még nem is lenne fura de aztán még ki kell számolni hogy mennyi is ez a haszon, amit szintén megtettem:
b) TP=TR-TC
TR=P*Q
TR=30*25=750
TP=750 – (1000 – 20*25 + 252)
TP= -375
amint láthatjátok a haszon (TP- total profit) negatív szám lett, ami elméletben lehetne mert lehet veszteséges a termelés, csak amikor pl kicseréltem Q-t vmilyen nagyobb számra csak úgy próba képp, akkor pozitív haszon jött ki.. szóval fogalmam sincs jól e van, vagy mit kéne vele kezdeni
Kérem nagyon fontos ez neke, a segítséget hálásan megköszönném.
akkor ezek szerint jó nak kell lennie.. újra kipróbáltam 1 nagyobb és egy kisebb számmal is, és mindig kisebb szám jött ki.. + te is mondod h mindig kisebb jön ki.
1. próbáltam egy nagyobb számmal és akkor vmi pozitív haszon jött ki, és azért gondoltam h rosszul számoltam ki.. de most megint próbáltam nagy számmal és így még kisebb szám jött ki, szóval gondolom annál a próbánál számoltam el először...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!