Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Vaalaki segit nekem a Toldiba?...

Vaalaki segit nekem a Toldiba? Lent

Figyelt kérdés
Azt kéri az egyik feladat keresd ki azt a versszakot, amelyben Miklós megfogalmazza célját, majd foglald össze saját szavaiddal

2015. nov. 16. 13:25
 1/2 anonim ***** válasza:
2015. nov. 16. 16:36
 2/2 anonim ***** válasza:
50%

Legelőször az Első énekben, a 6. versszakban található meg Miklós vágyainak megfogalmazása:

"Szép magyar leventék, aranyos vitézek.....

"Hej, ha én is én is köztetek lehetnék,

szép magyar vitézek, aranyos leventék !"

Toldi Miklós Lackfi nádor hada láttán ébred rá arra, hogy ő is apja nyomdokaiba szeretne lépni, a király katonái között szeretne harcolni a tatárok, törökök, a mindenkori ellenség ellen, hogy megmutassa bátorságát, erejét, rátermettségét.

Ezért nézi vágyakozva a közeledő hadsereget, a "nyalka vitézeket", lovaikat, fegyvereiket, mert közéjük valónak érzi magát, származása és fizikai ereje kapcsán is.

Ez az alapvető célja, hogy a lovagkirály katonája legyen, később a történetben egyéb célok is felmerülnek, a cseh vitéz legyőzése, hogy megbosszulja az özvegyasszony fiainak dicstelen, igazságtalan halálát, stb.

2015. nov. 16. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!