Fehér Cápa tudnál segíteni? Élőhelye merre van? Kültakaró, és milyen a kopoltyúja?
kaptunk egy lapot, és nincs benne a könyvbe, és a neten sem találtam róla túl sokat...:S
köszönöm
Szia!
Hat tenyleg nem tul sokat irnak rola.
Anno biologia fakultacios voltam de az mar kicsit regen volt es nem emlexek mindenre.
Amit talaltam az elohelye:
"A nagy fehercapa valamennyi vilagtengerben megtalalhato de elonyben reszesiti a meleg es mersekelt vizeket.Elvetve elofordul Ausztralia,Uj-Skocia es Izland hidegebb vizeiben is.A nagyfeher capak allandoan mozgasban vannak ,ezert lehetetlen meghatarozni a szamukat.Nem gyakori faj.
Ez mondjuk wikipedia amit en nem nagyon szeretek mert elegge ellent mondasos de igyekszek meg keresni hatha talalunk valami jobbat.
Na asszem meg van a kultakaro is.
Szoval:
Orszag:Allatok
Torzs:Gerinchurosok
Altorzs:Gerincesek
Osztaly:Porcos halak
Alosztalyok:Capak es rajak valamint a tomorfejuek.
Tehat a fehercapa is a porcos halak osztalyaba tartozik.
Kultakaro:
A porcos halak testet apro zomanc tuskek fedik ettol a bor erintese durva,dorzspapirszeru.Ezek a tuskek semmiben nem kulonboznek a szajureg peremet kibelelo fogaktol,csak nem olyan nagyok hanem olyan kicsinyek hogy a bor felszine barsonyos hatast kelt.Ritka esetben talaltak bizonyitekot valamely szerv vagy "alkatresz" kialakulasanak es eredetenek magyarazatara mint a capak borenek "pikkelyezete-bol" kialakulo gerinces fogazat.A capabor pikkelyzeten csak azert ismerhetjuk fel teljesen tisztan a fogazattal kozos eredetet mert megmaradt azon az osi fejlodesi fokon amelyen a specializalodas meg nem mosta el a gerincesfogazattal kozos eredetenek bizonyito vonasait.
Es vegul meg van a Legzes is illetve a kopoltyu is:
A legzes:
A capak es rajak kopoltyuja kotott belso kopoltyu,melyek folott kopoltyufedot meg nem talalunk(ezert usznak nyitott szajjal) a kopoltyulemezeket porcos,lemezes kopoltyu ivek tartjak.A kopoltyuresek szama 5-7 amelyek szabadon nyilnak egymas mogott sorakozva a test feluleten.A kopoltyuresek vagy a test oldalan(capak) vagy a hasi oldalon nyilnak(rajak).Ez az alapveto kulonbseg capak es rajak kozott,ugyanakkor a kimerak kopoltyureseit mar mar egyseges lebeny vagyis kopolyu fedo(operculum)takarja.
En innen masoltam neked.Azert nezd at te is mivel az en billentyuzetemen nincs ekezet h nehogy valamit ekezet nelkul irjal:)
Remelem tudtam neked segiteni.
Most mar mennem kell mert epp fozok es van egy 8 honapos kisfiam aki epp most ebredt fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!