Leírná valaki a válaszokat? (A következő kérdések Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényére vonatkoznak. )
a) Mikor játszódik, és mennyi időt ölel fel a regény története?
b) Ki mondja kinek a következő szavakat?
1. "- No, ipse - mondta fojtottan - széna vagy szalma?"
2. "- Ez az egész?...Hát te olyan szamár vagy, hogy még ezt se bírod megtanulni..."
3. "- Fúj, disznóláb..., s Viola még malacot akar venni, hát itt van ez!"
4. "- Azt mondta, tessék neki megizenni, hogy szívesen?...Vagy sehogyse?..."
c) Döntsd el, igazak-e(I) vagy hamisak(H) az állítások!
1. A regény kezdetén Misi másodikos, tizenegy esztendős kisdiák volt. ...
2. Böszörményi bicskáját Misi csente el, félelmében azonban nem merte megtartani. ...
3. Orczyéknál Misi jól érezte magát, a lányok megjelenése sem feszélyezte. ...
4. Doroghyék családján keresztül az író a lecsúszott dzsentrik életét mutatja be. ...
5. Doroghy Bellát Török János szöktette meg, vonattal utaztak el. ...
d) Válaszd ki a regény egyik szerkezeti elemét (pl. expozíció), és írj róla három-négy mondatos ismertetőt!
(A könyvet nem azért nem olvastam el, mert lusta vagyok, hanem mert a tanár szeptember elején adta föl, hogy október közepére olvassuk el, mikor nyakunkon a felvételi.)
4. mondatot Nyilas Misi mondja Török úrnak.
Állítások:
1. Igaz
2. Igaz
3. Hamis
4. Szerintem igaz, de nem vagyok benne biztos
5. Igaz
a,
1892-ben játszódik a cselekmény Debrecenben, a Református Gimnáziumban, és a kollégiumban, ahol Misi lakik. Egy tanévet ölel fel kb. 9,5 hónap
b,
1. János úr mondta Misinek
2.
3.Fúj, disznóláb — mondta Bella kacagva --s Viola még malacot akar venni, hát itt van ez!_s belekacsintott a Misi szemébe... /Tehát Bella mondta Misinek:)/
4. Misi mondta, Bella kisasszonynak
a./ Az 1890-es évek eleje, nincs pontosan meghatározva.
b./
1 János úr Misinek.
2.Az apja Misinek.
3.Bella Misinek.
4.Misi Bellának.
C.-t előző megválaszolta.
Annyit azért megjegyeznék, hogy egy délután alatt ki lehet olvasni a könyvet. Volt rá másfél hónapod. :-(
3.
Jogos, tényleg 1892. Beleírja a Csokonai könyvbe!
4. voltam.
Szia !
Az a/ kérdést javítanom kell !
Valóban 1892.-ben játszódik a cselekmény, de nem telik el az egész tanév, már ősszel, november lehet, vége is van
d./
Egy szerkezeti elem, pl. az Expozició, ez a bevezetés:
A regény a Református Gimnázium épületének és a kollégiumnak a bemutatásával kezdődik.
Misi megérkezik új lakóhelyére, a coetusba, kollégiumi szobájába.
Ismerkedik a számára szokatlan környezettel, amely hónapokig otthonául szolgál majd.
A szobában hét ágy van, a szoba közepén pedig nagy asztal, fiókokkal.
Misinek egy különálló sarokban van az ágya.
Nagyon örül ennek, mert így szinte egy kis kuckója van, egy kis saját bizodalma.
Nagy ládájában vannak a holmijai, kincsei, amelyekre nagyon vigyáz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!