Ezt hogy kell megoldani?

Figyelt kérdés

csak egy ici pici részletet nem értek a feladatban..végig megoldom (törtkitevőjű hatványok) csak ennél azt írja,hogy nem lehet negatív kitevő a számban..ez a vége:

b[-3.-on]/x(a 3.-on)*y[a -3.-on] és ugye az y-t át kell írni így: 1/y[a 3.-on] de ez a számlálóba kerül? vagy hova írom?? mert ha nincs a számlálóban az egyes és csak így leírom akkor olyan mintha csak lehagytam volna a - jelet...

#matematika #törtkitevőjű hatvány
2015. okt. 12. 19:55
 1/3 anonim ***** válasza:

A Mathworld WolframAlpha-ját miért nem használtad? Miért nem tudsz szintaktikusan helyesen leírni matek vagy algebrai képleteket?

b^(-3)/x*(a^3)*ya^(-3)=y/(b^3·x) a helyes eredmény. A zárójelezésed miatt az y nem kerülhet a nevezőbe.

Erről van szó? Válaszoltam a kérdésedre?

Befejezésül a hatvány szintaktikus felírását itt a Gyakorin "alap^kitevő" formában írjuk fel, mint egy Excel-es képlet. Sz. Gy.

2015. okt. 12. 20:42
 2/3 A kérdező kommentje:
huuha..hát nem igazán értem de a lényeg az,hogy a negatív hatványt úgy kell eltűntetni,hogy a számlálóba 1-et írok és a nevezőben marad az y a hatvánnyal de akkor már pozitív..és nem tudom,hogy ezt a törtet,hogy "építsem" bele a másikba..vagy csak írjam mellé?
2015. okt. 12. 21:07
 3/3 anonim ***** válasza:

Van egy másik elképzelésem is. Az a bizonyos "a" ott a Te felírásodban névelő akart lenni. Tehát:

b[-3.-on]/x(a 3.-on)*y[a -3.-on] ---> b^(-3)/x^3*y^(-3) és ez meg 1/(bxy)^3-el lesz ekvivalens. Ebben az esetben ezt, ha meg különben a másik esetről van szó akkor a tegnapi képletet kell beépíteni. Nem véletlenül kérdeztem rá a szintaktikusan helyesen felírandó képletekre.

Sz. Gy.

2015. okt. 13. 18:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!