Pisti második éves ösztöndíját (223. 000 Ft) berakja a bankba 2011. januárjában, évi 5%-os kamatra. Mennyi pénz lesz a számláján 2021. március 31-én?
A kamat minden év végén íródik jóvá.
Sajnos nem értem ezt a kamatdolgot,valaki elmagyarázná?
kamatos kamat
a kamat azt jelenti, hogy a félretett pénzének 5%át odaadja a bank neki, így első év végére 223000*1.05 forintja lesz. 1 mert megmarad a pénze és 0.05 mert az az 5% plusz
mivel ez mindedn évben megtörténik így újra meg újra meg kell szoroznod 1.05-el, tehát második évben már 223000*1.05*1.05
és így tovább, hogy ne kelljen ennyi szorzást elvégezni összevonjuk a szorzásokat(mivel csak 1 fajta számot szorzunk), így 223000*1.05^x
x az eltelt évek száma, ^x pedig a hatványozás jele, most éppen az x-ediken van
#1, ez csak akkor igaz, ha ugyanabban a hónapban teszi be a pénzt, mint amelyikben ki is veszi. Mivel itt januárban rakja be és márciusban veszi ki, ezért itt még lesz 2 hónapi kamat is.
Kiváncsi vagyok erre is rájössz-e. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!