Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Magyarországon delelhet-e a...

Magyarországon delelhet-e a nap? Ha igen/nem igazold hogy miért igen/nem.

Figyelt kérdés
A földrajz tanárunk adta fel ezt a kérdést,addig eljutotam(tunk) hogy magyarországon nem delelhet a nap.,De az a rész hogy igazold az állitást valamiféle számitásokkal,az háát bukta....Ezt valaki megtudná magyarázni?(ezeket a számitásokat)

2015. szept. 30. 13:18
 1/5 anonim ***** válasza:
49%
Szia, én nem vagyok nagy tudós, de szerintem pont délben amikor nagyon kicsi az árnyékod, akkor süt függőlegesen vagy aszerűen a nap, és akkor van a legmelegebb is. Meg a dél meg a delel szó is összetartoznak; szóval szerintem hogy ne delelhetne? Ha nem delelhetne, miért lenne rá külön delel szavunk? Meg akkor a szerintem a dél szó se létezne, és látható pedig, hogy van kapcsolat közöttük. És akkor pl miért nem nap közepének hívjuk, mint pl az éjfélt, vagy napfélnek? Szerintem már csak a delel/ dél szó létezése is alátámasztja, hogy delelhet, mondom, én nem értek a földrajzhoz.
2015. szept. 30. 13:34
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
A delelés azt jelenti, hogy a Nap a zenit felett a nap folyamán eléri a legmagasabb pontot. Magyarországon ez, a megfigyelőtől mindig déli irányban törénik. Ez triviális és nem is igényel számítást.
2015. szept. 30. 14:13
 3/5 A kérdező kommentje:
A sry...föci tanár azt mondta hogy a "delel" szó alatt 90° kell érteni.
2015. szept. 30. 14:16
 4/5 anonim válasza:
100%

A Föld forgástengelye 23,5 fokos szöget zár be a keringési síkjával, ebből adódóan csak a Ráktérítő és a Baktérítő közötti szélességi tartományban érheti merőleges napfény a Földet. Mi ezen a tartományon kívül esünk, ezért nem delelhet Magyarországon a Nap.

(Feltéve, ha a delelés alatt a 90 fokos napfény beesést értjük. Gondolom így gondolhatta a tanár.)

2015. szept. 30. 14:18
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.Azt mondta hogy erre gondolt ,ami meg a számítást illeti mivel júni. 21.-én a ráktérítő felet delel 90 fokosan a nap-ezért ekkor Magyarországon a nap maximum csak 66,5 fokos szögben lehet...(Vagy valami ilyesmit magyarázgatott,ezt a részt azért nem értetünk mert a 66,5 fokos szöget már mondtuk de hát hát..hát.. jah..)
2015. okt. 7. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!