Fizika: Mechanika. Házi feladat probléma?

Figyelt kérdés

Egy 10 m hosszu 2m magas lejton 100 kg tomegu testet huzunk fel allando sebesseggel. A surlodasi ero 40 N. Mekkora a hatasfok?

Tudoma kepleteket meg mindent, de ennrk valahogy nem tudok nekiállni.

Hatásfok: hasznos energia osztva osszes energiaval

Magassagi energia: m*g*h

Mozgasi energia: 0,5*m*v a nègyzeten

Valami ötlet?

2015. szept. 29. 18:05
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha ilyen van, hogy „állandó sebességgel” húznak fel valamit, akkor azt a sebességet nagyon kicsinek kell elképzelni, tehát a mozgási energia végig elhanyagolható a többihez képest.

Szóval a hasznos munka az lesz, ami a test 2 méter magasra emeléséhez kell, az összes munka pedig az emelési munka és a súrlódás leküzdésére fordított munka összege.

2015. szept. 29. 18:18
 2/4 anonim ***** válasza:

Képletekben:

W(emelési) - W(s) = m·g·h - F·s

ahol s a Pitagorasz-tétel alapján

W = 100·2·10 - √104·40 = 1592,079 N

hatásfoknál meg

W / m·g·h ·100 = 79,6%

2015. szept. 29. 18:33
 3/4 anonim ***** válasza:

Hát… Ha ez a kérdező az, akire gondolok, akkor szerintem meg tudja oldani a feladatot az első válaszom alapján.

Másrészt inkább így kéne csinálni szerintem:

Whasznos = Wemelési = m*g*h.

Wösszes = Wemelési + Wsúrlódási = m*g*h + F*s.

η = Whasznos/Wösszes = m*g*h/(m*g*h + F*s).

A lejtő hossza általában a lejtő mentén van megadva, szóval szerintem a Pitagorasz-tétel sem kell, de nem csinál nagy különbséget.

Anélkül a végeredmény

η = 5/6 körülbelül 83,3 %,

azzal pedig

η körülbelül 83,1 %.

2015. szept. 29. 18:45
 4/4 A kérdező kommentje:

köszönöm.

utolsó válaszoltónak: nem, nem én vagyok az :) de jól magyarázol, bizto megértette ;)

2015. szept. 29. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!