Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy jön ide a Feuerbach-kör?...

Hogy jön ide a Feuerbach-kör? (matek tétel)

Figyelt kérdés
matek emelt szóbelire készülök, van egy ilyen tételem: húrnégyszögek,érintőnégyszögek, szimmetrikus négyszögek. tételkidolgozásokban láttam több helyen, hogy megemlítik a feuerbach-kört,de nem fejtik ki. valaki elmondaná mi köze van a feuerbach-körnek ehhez a tételhez? előre is köszönöm !
2015. máj. 21. 18:59
 1/7 A kérdező kommentje:
mármint az alkalmazásokban említik
2015. máj. 21. 19:00
 2/7 A kérdező kommentje:

találtam egy érdekes állítást:

"Adott oldalak mellett a húrnégyszög területe a maximális."

Valaki küldene ehhez egy kis olvasnivalót, ahol utánanézhetek? thx

2015. máj. 21. 19:03
 3/7 anonim ***** válasza:

Az első kérdésre egy válasz.

Az ortocentrikus pontnégyesekhez van inkább köze.

A geometriában a sík négy pontja ortocentrikus pontnégyest alkot, hogyha a négy pont egy háromszög három csúcsából és a magasságpontjából áll.

Ha négy pont ortocentrikus pontnégyes, akkor igazak a következő kijelentések is:

bármely pont a másik három pont által meghatározott háromszög magasságpontja

mind a négy lehetséges háromszögnek ugyanaz a Feuerbach-köre.

Bármely háromszög beírt és hozzáírt köreinek középpontjai ortocentrikus pontnégyest alkotnak. Lásd a Wikipédia ide vágó oldalait is. Sz. Gy.

2015. máj. 24. 18:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Második problémára egy lehetséges válasz.

Amit leírtál, az nem állítás, hanem egy feladvány.

Az összes lehetséges húrnégyszög közül ki kell választani a maximális területűt. Javaslom a következő könyvet tanulmányozni:

Hódi Endre: Szélsőérték-feladatok Elemi megoldása

Typotex 1994.

Nem biztos, hogy benne lesz az általad vázolt feladatnak a megoldása, de ötleteket lehet vele gyűjteni. A szerző kerüli a differenciálszámítást. Nevezetes egyenlőtlenségek alkalmazásával old meg feladatokat.

Sz. Gy.

2015. máj. 24. 19:11
 5/7 anonim ***** válasza:

A kérdező írja:

"találtam egy érdekes állítást:

"Adott oldalak mellett a húrnégyszög területe a maximális." "

A #4-es válaszoló szerint:

"Amit leírtál, az nem állítás, hanem egy feladvány. "

Ajánlom figyelmetekbe a következő oldalt:

[link]

Azt hiszem egyértelmű, hogy nem feladványról, hanem egy levezethető állításról (tételről) van szó.

DeeDee

2015. máj. 27. 17:36
 6/7 anonim ***** válasza:

Még valamivel kiegészíteném az előző válaszomat:

Minden konvex négyszög az oldalak elforgatásával húrnégyszög pozícióba állítható.

DeeDee

2015. máj. 27. 17:41
 7/7 anonim ***** válasza:

"Adott oldalak mellett a húrnégyszög területe a maximális."

Anno befejezetlen állításnak tűnt nekem. Magyar nyelvtan elégtelen.

Tehát az adott oldalú konvex négyszögek között létezik maximális területű négyszög és ezt hívjuk húrnégyszögnek. Köszi a javítást!

A #6-os válaszolónak még írom, hogy gondolva a konvex deltoidra is, én inkább "csúsztatva elforgatás"-t írtam volna állításodban. Viszont a Bretschneider-formulán keresztül eljutni a húrnégyszögekre vonatkozó Brahmagupta-tételhez kitűnő felismerés volt. Sz. Gy.

2015. máj. 27. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!