Hogy jön ide a Feuerbach-kör? (matek tétel)
találtam egy érdekes állítást:
"Adott oldalak mellett a húrnégyszög területe a maximális."
Valaki küldene ehhez egy kis olvasnivalót, ahol utánanézhetek? thx
Az első kérdésre egy válasz.
Az ortocentrikus pontnégyesekhez van inkább köze.
A geometriában a sík négy pontja ortocentrikus pontnégyest alkot, hogyha a négy pont egy háromszög három csúcsából és a magasságpontjából áll.
Ha négy pont ortocentrikus pontnégyes, akkor igazak a következő kijelentések is:
bármely pont a másik három pont által meghatározott háromszög magasságpontja
mind a négy lehetséges háromszögnek ugyanaz a Feuerbach-köre.
Bármely háromszög beírt és hozzáírt köreinek középpontjai ortocentrikus pontnégyest alkotnak. Lásd a Wikipédia ide vágó oldalait is. Sz. Gy.
Második problémára egy lehetséges válasz.
Amit leírtál, az nem állítás, hanem egy feladvány.
Az összes lehetséges húrnégyszög közül ki kell választani a maximális területűt. Javaslom a következő könyvet tanulmányozni:
Hódi Endre: Szélsőérték-feladatok Elemi megoldása
Typotex 1994.
Nem biztos, hogy benne lesz az általad vázolt feladatnak a megoldása, de ötleteket lehet vele gyűjteni. A szerző kerüli a differenciálszámítást. Nevezetes egyenlőtlenségek alkalmazásával old meg feladatokat.
Sz. Gy.
A kérdező írja:
"találtam egy érdekes állítást:
"Adott oldalak mellett a húrnégyszög területe a maximális." "
A #4-es válaszoló szerint:
"Amit leírtál, az nem állítás, hanem egy feladvány. "
Ajánlom figyelmetekbe a következő oldalt:
Azt hiszem egyértelmű, hogy nem feladványról, hanem egy levezethető állításról (tételről) van szó.
DeeDee
Még valamivel kiegészíteném az előző válaszomat:
Minden konvex négyszög az oldalak elforgatásával húrnégyszög pozícióba állítható.
DeeDee
"Adott oldalak mellett a húrnégyszög területe a maximális."
Anno befejezetlen állításnak tűnt nekem. Magyar nyelvtan elégtelen.
Tehát az adott oldalú konvex négyszögek között létezik maximális területű négyszög és ezt hívjuk húrnégyszögnek. Köszi a javítást!
A #6-os válaszolónak még írom, hogy gondolva a konvex deltoidra is, én inkább "csúsztatva elforgatás"-t írtam volna állításodban. Viszont a Bretschneider-formulán keresztül eljutni a húrnégyszögekre vonatkozó Brahmagupta-tételhez kitűnő felismerés volt. Sz. Gy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!