Szóelemekre bontanátok nekem a következő szavakat?
1.Megrendezésre
2.Levélszekrényetekbe
3.Határában
szótő: rend, e: kötőhang, -z: igeképző, meg: igekötő, -és: főnévképző, -re: határozórag
szótő: levél és szekrény: összetett szó, -e: kötőhang, -tek: birtokos személyjel, -be: határozórag
szótő: határ, -a: birtokos személyjel, -ban: határozórag
Ez annyira egyszerű feladat, hogy - pláne, ha vennéd a fáradságot, hogy elolvasd a toldalékokat a könyvedben, de részben anélkül is - hogy szégyen itt megkérdezni!
Köszönöm!
Tudom, hogy szégyen, féltem is kiírni, főleg azért, mert elég jó vagyok nyelvtanból. Ez az egy dolog az, ami évek óta kifog rajtam. Hogy miért, azt nem tudom. :D
Még egyszer is köszönöm :)
Fel kell ismerni a szótövet, ez tiszta sor, esetleg ha ige, akkor lehet előtte igekötő is, a toldalékok pedig
képző: ez sokszor szófajváltó pl főnevet képez igéből: ásás, segítség, és sok más kombináció, ha nem szófajváltó, akkor lehet gyakorító ige képzője pl nézeget vagy ható ige képzője pl adhat vagy műveltető: léptet.
A jel lehet birtokos személyjel, valakinek a valamije könyvem, könyved, könyve, könyvünk, könyvetek, könyvük, plusz idetartozik a birtoktöbbesítő jel: az -i: könyvei. Jele van a többes számnak: a -k, és a melléknév középfoknak: -bb, valamint a felszólítő és feltételes módnak: adj, adna.
A ragok lehetnek tárgyrag:-t, határozórag:-ban,-ben,-ból,-ből,-ról,-ről, -hoz,-hez,-höz stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!