Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy kört hogy lehet felosztani...

Egy kört hogy lehet felosztani x részre?

Figyelt kérdés

Lehet amatőr a kérdés sőt biztos, de ne röhögjetek ki :) Az érdekelne, hogy egy adott sugarú kört(45 mm), hogy lehet felosztani, például 5 egyenlő részre. Ha a kerületet osztom 5-tel, az ugye nem jó... Ahhoz kellene, hogy a kör kerületére, egyenlő távolságban 5 új picike kört szerkesszek.

Igazából numerikus megoldás is érdekelne, van erre egyenlet, vagy csak szerkesztés? :)

Köszönöm a segítséget előre is.

2010. febr. 22. 16:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Attól függ, hány részre. Nincs általános megoldás akárhány rész esetére.

Ha nem euklideszi szerkesztéssel akarod csinálni, csak gyakorlati célokra, dísznek, akkor megfelelhet, hogy a középponti szöget osztod mondjuk öttel. 360°:5=72°, és ezt szögmérővel leméred a kör közepén.

2010. febr. 22. 16:18
 2/11 A kérdező kommentje:
Értem, akkor konkrétan 5 részre hogy kell? Érdeklődöm a műszaki rajzolás iránt, és láttam ilyen példafeladatokat.
2010. febr. 22. 16:28
 3/11 A kérdező kommentje:
Egyébént azt hittem, a sugárnak, és a szögnek köze van a kör szelőjéhez, ez lenne egy egység, de jó lenne kiszámítani ^^
2010. febr. 22. 16:30
 4/11 anonim ***** válasza:
A szabályos ötszög szerkesztésének nézz utána. Általában a kör n részre osztása egy szabályos n-szög szerkesztésével oldható meg.
2010. febr. 22. 18:51
 5/11 anonim ***** válasza:

műszaki rajzban hol láttál ilyen feladatot??

Nem az ellipszis szerkesztésére gondolsz?

Bocs az offért:)

2010. febr. 23. 14:28
 6/11 anonim ***** válasza:
nem műszaki rajz, hanem ábrázoló geometria. Ez is fontos része a műszaki rajznak.
2010. febr. 23. 17:27
 7/11 A kérdező kommentje:
Így van, síkmértan, lemeztárgyak és a többi... ;) Köszi mindenkinek, már nagyjából megy minden, már csak a negatív lekerekítést nem vágom :D
2010. febr. 23. 19:25
 8/11 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, a kört érintő köröket akarsz szerkeszteni.

Először felosztod a körvonalat, majd hozzáadod a kör sugarához az érintő kör sugarát, és azzal húzol egy koncentrikus kört. Meghosszabbítod a behúzott sugárirányú szakaszokat, és azok kibökik a külső körön az érintő körök középpontjait.

Belülről érintő körök hasonlóan szerkeszthetők.

2010. febr. 23. 19:27
 9/11 anonim ***** válasza:

Numerikusan úgy lehet ezt kiszámolni, hogy megoldod a kör felosztásával létrejött kis egyenlő szárú háromszögeket, és utánaszámolsz minden lépésnek.

A kis háromszögek csúcsai a kör közepe, és két-két szomszédos osztáspont a köríven. Csak azért írom ezt ide, nehogy belekössenek, hogy nem vagyok elég precíz.

2010. febr. 23. 19:31
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)Igen, kört érintő kör, de olyankor mi van ha van egy függőleges egyenes , és felette, jobbra egy kör, akkor közé is ezzel a módszerrel kell érintőkört rakni? :)
2010. febr. 23. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!