Biológiában, GENETIKÁBAN, segítene valaki?
Ha valaki kicsit részletesebben levezetné, elmagyarázná, megköszönném!!
A feladat: [link]
(a fehér foltokat nem kell figyelembe venni, csak próbáltam számolni, de kihibajavítóztam)
A karika a nő, a négyzet a férfi, ugye?:)
1. Milyen kromoszómán található?
Mik a lehetőségek? Egy betegség öröklődhet autoszomálisan, azaz testi kromoszómán, vagy nemhez kötötten, tehát az X vagy Y kromoszómán.
Ha x-hez kötött recesszív lenne a betegség, akkor
egészséges szülők esetén csak fiú gyermekük lehetne beteg, lány nem. Hiszen ahhoz a lánynak két hibás gént kellene örökölnie, egyet az apjától, egyet az anyjától. Ha az apja hordozna egy defektes X kromoszómát, akkor ő maga is beteg lenne. Tehát ezt az esetet ki is zárhatjuk.
Lehetne X-hez kötött domináns? Ez alapból elég ritka, szerintem gimiben elő sem szokott jönni ilyen eset. De ha eljátszunk a gondolattal, akkor is kizárhatjuk, hiszen ilyen esetben a beteg ember egyik szülőjének is betegnek kellene lennie.
Y-hoz kötött? Ilyen esetben csak férfi lehetne beteg.
Autoszomális domináns? Ilyen esetben beteg gyerek megint csak legalább egy beteg szülőtől születhetne, hiszen legalább az egyik oldalról örökölnie kell a domináns hibás gént. De ha az megvan a szülőben, akkor a domináns jelleg miatt ő is biztosan beteg.
Autoszomális recesszív? Kizárásos alapon ennek kell lennie:) De stimmel is:
A II./3. ember genotípusa ff, a szülőké Ff. III/2.-nél ugyanez:)
Ugyanezt kell végigzongorázni a második ábránál is.
Az első válaszoló szépen megválaszolta a kérdést, de egy hiba csúszott bele.
"Autoszomális domináns? [...] De ha az megvan a szülőben, akkor a domináns jelleg miatt ő is biztosan beteg."
Domináns rendellenesség esetén akkor is születhet egészséges gyermek, ha mindkét szülő beteg (és a mutációtól is eltekintünk), hiszen a beteg szülők lehetnek heterozigóták is. Az általad írt eset csak akkor igaz, ha a beteg szülő homozigóta domináns.
Félreértettük egymást:)
Én a gyerek szempontjából néztem. Ha van egy beteg gyerek, valakitől örökölnie kellett a hibás gént. Vagy az anyjától, vagy az apjától. De ha az egyik szülőben megvan a hibás gén, akkor az a szülő is beteg lesz, hiszen domináns a jelleg.
Nem azt cáfoltam, hogy két beteg embernek lehet egészséges utódja! Hanem azt mondtam, hogy beteg gyerek nem születhet két egészséges szülőtől!
Remélem így érthető és helyes:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!