Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezt a verset h kell elemezni?

Ezt a verset h kell elemezni?

Figyelt kérdés

Súlyos hajad éjfekete,

fodros ruhád fehér

az ifjúság szent reggele

olyan sokat ígér.

De az ember csak remete

és élete mit ér?

Lesz még ruhád éjfekete,

és hajad hófehér.

2010. febr. 11. 15:46
 1/4 anonim válasza:

Fontos lenne tudni ki írta. Szerintem az első versszakban egy esküvőről szó és hogy a fiatal kor sokat ígér, vagyis sok a lehetőség. A második versszak eléggé pesszimistán azt vallja, hogy úgyis mindenki magányos és igazából mindig egyedül vagyunk, csak magunkra számíthatunk és hogy úgyis megöregszünk egyszer. Ellentét van benne és az , hogy ,,szent reggele" az szerintem megszemélyesítés.

Remélem tudtam segíteni.

2010. febr. 11. 15:54
 2/4 anonim ***** válasza:

Heine írta 1830 körül.

A vers szerinem 2 részre osztható:

1.rész az első 4 sor, az ifjúság örömei

2. rész az elsőt követő 4 sor, az elmúlás időszaka

A 2 versszak között vélhetően antitézis, hangulati és tartalmi ellentét található. (ifjúság-öregség)

Heine ekkoriban feltételezhető hogy magányos volt, mindneki elhagyta erre utalhat a "remete" szó. Az utolsó részben mintha a halál gondolata jelenne meg, mit is ér már az élete?!. Az éjfekete ruha a gyászt jelképezi, a hófehér haj pedig az elmúlást.

2010. febr. 11. 17:48
 3/4 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Stílusa romantikus: ellentét.

2010. febr. 11. 17:50
 4/4 A kérdező kommentje:
kosziXD
2010. febr. 19. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!