Milyen messzire tudja elhajítani a kislabdát az a hallgató, aki függőlegesen 20 m magasra képes feldobni? (A kezdősebességek nagysága megegyezik. ) (Fizika)
A megoldásnak 40 m-nek kéne lennie.
Addig jutottam el, hogy:
t = gyök(2h/g) = gyök(2*20/10) = 2 s
v = h / t = 20 / 2 = 10 m/s
v = -g * t + v0 =>
=> v0 = v + g * t = 10 + 10*2 = 30 m/s
vy0 = vx0
Tovább nem tudom. Gondolom ki kéne számítani a vízszintes dobás gyorsulását, idejét és átlagsebességét, ahhoz hogy megkapjam a távolságot, de nem tudom hogy kezdjek hozzá.
Valaki tudja a választ? (Az eddigi számításaim lehet helytelenek.)
energiamegmaradással kiszámolod a kezdősebességet, aztán a ferde hajítás képleteivel tudod meghatározni a távolságot (ferde hajítás képleteit a függvénytáblázat tartalmazza)
sajnos elég bonyolult képletek ezek, nehéz lenne végigvezetnem olyan karakterekkel, amik a billentyűzeten vannak
Energiamegmaradásnál kiesik a tömeg, nem kell:
1/2 *m*v^2 = m*g*h
2*g*h = v^2
v=gyök(2*g*h)=19.8 m/s
Megvan a kezdősebesség. Illik tudni, hogy akkor lehet legmesszebbre hajítani, ha 45°-os szögben dobjuk el a labdát. Így a ferdehajítás távolsága:
s = (v^2 * sin(2*alfa) )/g = 40 méter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!