Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kérhetek egy kis segítséget...

Kérhetek egy kis segítséget Egri csillagok témában?

Figyelt kérdés

feladtak egy 3 oldalas feladatlapot, nagyon sok feladattal. 2-t nem tudtam, tudnátok benne segíteni?

1. Kivel vív párviadalt Éva a várban?

2. Miért tudtak győzni az egriek?

2015. jan. 15. 19:09
 1/9 anonim ***** válasza:
2: A törökök meghátrálnak, és elfutnak, ezért tudnak győzni az egriek.
2015. jan. 15. 19:34
 2/9 anonim ***** válasza:

Segítenék, de ha nem olvasod el a könyvet akkor megfosztod magad az egész történettől. Sajnálom, de ez kicsit pofátlanság amit csinálsz.

Amúgy melyik jelenetre gondolsz? A 20. fejezet végén lévőre vagy a regény elején lévő párbajra?

Esetleg annyi, ha jól emlékszem, hogy a törökök feladták, és ha jól emlékszem a szultán halála miatt is, de a pontos válasz a könyvben van.

2015. jan. 15. 19:44
 3/9 anonim ***** válasza:
41%

1. Jumurdzsákkal.

Itt bővebben:

[link]

2015. jan. 15. 19:46
 4/9 anonim ***** válasza:
88%

Nah, pont ezért írtam, hogy mikorra gondol, de ha a végén a várban a harcban kérdezi, akkor nem azzal párbajozik:

"A .... ezalatt följutott.

Lándzsaszúrását fejének félrekapásával kerüli el Éva. A következő pillanatban végigvág a ...en, s a kapaszkodó bal kart találja el."

2015. jan. 15. 19:53
 5/9 anonim ***** válasza:

#3:

Hozzá kell tennem, hogy a párviadal biztosan csak a filmben szerepel, a regényben nincs tudomásom róla, hogy a várban egyáltalán találkoztak volna.

2015. jan. 15. 19:54
 6/9 Csicsky ***** válasza:

Magyar Elektronikus Könyvtár (Gárdonyi Géza: Egri csilagok):

[link]

A bástyáról jól látható, hogy fut el a faltól minden katona. Aszab, piad, müszellem, deli szpáhi, gureba, akindsi, mind összekeveredve rémülettel fut a sáncok felé. Ki a kezét rázza, ki a lábát. Véresek, dühösek, emberképükből kifordultak. Csak nagy orditozással tartóztathatja fel őket a sok jaszaul, a sok aga. Már nem is korbácscsal, hanem karddal verik vissza a futásnak indult sokaságot.

- Utánam aki hős! - üvöltözi nekik Dervis bég.

S a véres csapatot uj lélek szállja meg: véres fejjel, dühtől tajtékozva kapják fel ismét az ostromlétrákat, s most már egyenesen a magyar ágyúk falára rohannak.

A dervis vezeti őket. Ő lobog elől. Fehér csuhája vörös már a vértől. A drága boncsokat a foga közé szoritva, paizs nélkül rohan fölfelé.

A szomszéd létrán is egy aga mászik elől, egy nagy testü óriás. Turbánja akkora, mint a gólyafészek. Kardja akkora, mint a hóhérbárd.

Gergely körülpillant, s megint ott látja maga mellett a dühösen fürgélkedő követ emelő apródot. Egy nagy épület-követ emel föl az apród, s lezuditja.

- Balázs! - toppant rá Gergely, - eredj innen!

S rekedt hangja a két utolsó szóban csengővé válik.

Balázs nem felel. Az az olasz kard van kezében, amelyet a szobából kihozott. Oda hirtelenkedik vele a létrához, amelyen a dervis jön fölfelé.

Gergely lepillant.

- Hajván! - kiáltja a felbukkanó ziháló mellű óriásra. - Óh te barom! te bivaly! - folytatja törökül. - Hát te azt hiszed, hogy nem fog a fegyver.

A török megdöbben. Széles nagy ábrázata megkövülten mered Gergelyre.

Ezt a pillanatot használja fel Gergely. Lándsáját a töröknek a szügyébe veti.

A török egyik kézzel a lándsába markol, másikkal iszonyu csapást mér Gergelyre. De a csapás csak a levegőt szeli, s a nagy test hanyatt-zuhanással esik egy bádog tárgyra.

A dervis ekközben följutott.

Lándsaszúrását fejének félrekapásával kerüli el Éva. A következő pillanatban végig vág a dervisen, s a kapaszkodó balkart találja el.

A dervis karján kétfelé esik a gyapjuköntös, de kivillanik alóla a ragyogó dróting.

Egy szökemléssel a falon terem. A szijjon lógó kardot a markába kapva, rohan Évára bősz lihegéssel.

Éva hátrább ugrik két lépést. A kardot mereven maga elé tartja. Kikerekedett szemmel várja a rohanást.

De a török régen járja a halál iskoláját: látja, hogy tőrrel s nem karddal áll szemben. Tudja, hogy a kinyujtott hosszú tőrbe nem jó belerohanni. Egy toppanással megállitja magát, s a tőrre sujt, hogy félrecsapja, s hogy egy másik vágással az apródféle legénykét küldje a lelkek világába.

De Éva is ismeri ezt a vágást. Gyors kört villant alólról fölfelé a tőre s elkerüli vele a török kardot. Mikorra a török másodikat sujtana, már becsuszott Éva tőre a hóna alá.

A dróting mentette meg a törököt. Az acél szemek ropogtak, de a dervis ugyanekkor vágott, s a kardja fejen találta Évát.

Éva úgy érzi, mintha szétroppant volna a feje. Szeme előtt megsötétül a világ. Lába alól mintha elhúznák a földet. Karját a szeme elé emeli, és zsákként dől el oldalt az ágyú mellett.

Erről a részről lenne szó?

2015. jan. 15. 19:58
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen, bár én rövidebbet idéztem, és kihagytam az ellenfelet, hátha a kérdező maga megkeresi, de már mindegy...
2015. jan. 15. 20:02
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Nagyon sokat segítettetek!
2015. jan. 15. 20:47
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

#3:

Kedves Kérdező!

Nem szeretném, ha nyitott maradna a kérdés a részemről, ezért van hozzáfűzni valóm. A könyvben valóban a belinkelt részlet szerepel, ahol Éva a DERVISSEL (Dervis béggel) párbajozik. Erre nem emlékeztem, mert rég olvastam már, ezért most kikerestem: pontosan úgy van. Az író nem írja le OTT a dervis nevét, arra csak áttételesen lehet következtetni, korábbi (itt mellékelt) idézet segítségével.

„ – Hát az a Dervis bég – kérdezte Dobó, – az miféle szerzet?

Varsányi a fejét rázta.

– Igen különös. Rendes bég, mint a többi, hanem amikor csatázik, leveti a bégruhát, és szőrcsuhát ölt. Azért hívják Dervis bégnek.

És kedvetlenül nézett Dobóra, mert a kérdésből látta, hogy Dobónak más kéme megelőzte őt.

– Milyen ember? – faggatta tovább Dobó. – Melyik had élén áll?

– Én a lovasokkal láttam. Félszemű ember, azelőtt janicsár-aga volt, és Jumurdzsák az igazi neve.”

2015. jan. 16. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!