Tudtok mondani olyan létezést kifejező igét, egyes szám második személyben (te), aminek -ul, -ül, vagy -it végződése van?
Figyelt kérdés
2015. jan. 11. 19:44
1/7 chtt válasza:
Nem vagyok egy nagy nyelvtanista, de szerintem a ragozás E/2-ben úgy nagyjából kizárja ezeket a végződéseket, nem? - nekem létezést kifejező igék: van, létezik, lesz, él - egyik E/2 sem végződik a fentiekre.
3/7 anonim válasza:
Olyan van csak, ami -sz-re végződik
Te élsz / maradsz
4/7 chtt válasza:
"Olyan van csak, ami -sz-re végződik"
létezel, vagy, voltál, leszel :)
5/7 anonim válasza:
Úgy értettem, hogy -ul-ra meg -ül-re nincs
legalábbis egyes szám második személyben
6/7 anonim válasza:
Mondjuk egyes szám harmadik személyben van olyan, hogy (ő) "butul" (mai -ul-ra végződik), de nem második személyben
7/7 BringaManó válasza:
#6:
"Butul", mint létezést kifejező ige? Úgy érzem, hogy filozófiai mélységekre tapintottál rá... – El kell ismernem (így, idősödő fejjel), hogy van benne valami!... :-)
Örülhetek, amíg butulok, mert addig létezem. Ha egyszer azt veszem észre, hogy tegnap óta nem lettem butább, akkor sajnos már a tepsiben leszek... :-/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!