7-es kémiaverseny feladatok. Ezeket nem tanultuk, és utánajártam de nem találtam róluk semmit?
Az atom "közepe"
Miben oldódik jól a következő anyag? Írd be az oldószer nevét!
paprika:
jód:
zsír:
só:
Meg szeretnéd gyújtani a gázlángot a konyhában. Melyik a helyes sorrend? Válaszodat indokold!
a, a főcsap megnyitása, a gázégő csapjának megnyitása, a gyufa meggyújtása, az égő meggyújtása
b, a főcsap megnyitása, a gyufa meggyújtása, a gázégő csapjának megnyitása, az égő meggyújtása
A periódusos rendszer alapján válaszolj!
külső (3.) héján 8 elektron van (ez az argon?)
2 mol hidrogénatom neutronszáma
Felpontozom a válaszírókat!
Előre is köszi a segítséget!
jód: pl. benzin, alkohol, kálium-jodid oldat
zsír: pl. benzin, alkohol
só: pl. víz
A 2. esetben a b. A fő indok az, hogy ha túl sok géz kiáramlik míg kínlódsz a gyufával belobbanhat a láng. Én még tanultam ilyet gyerekként, akkor még ilyen tűzhelyek voltak.
Viszont ma már az A válasz kivitelezhetetlen mivel a mai tűzhelyeknél hiába csavarod el a gombot, a begyújtáshoz nyomva is kell tartani. Miután a gyufa meggyújtásához is kell két kéz, ezt nem tudom hogy gondolták megvalósítani :)
Szia!
Az atom közepe az atommag.
Az oldhatóságról egyedül a paprikához nem írtak eddig, feltételezem pirospaprika fűszerre gondolsz, az szintén valamilyen apoláris oldószerben, célszerűen zsírban vagy olajban oldódik.
A periódusos rendszeres kérdésekre:
Az elsőre valóban az argon a válasz.
A másodikra az, hogy 0, mert ha azt mondjuk, "hidrogénatom", akkor a hidrogén prócium nevű izotópjára gondolunk, aminek csak 1 elektronja és 1 protonja van. A deutérium nevű izotópban már van egy neutron, a tríciumban pedig kettő is (ettől válik instabillá, radioaktívvá).
Ha bármi kérdésed merül még fel, írj nyugodtan itt vagy privátban. Hajrá a versenyhez :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!