Valaki segítsen! Milyen volt az öreg tanár a légy jó mindhaláligban? (7. fejezet)
Szia !
Az idős földrajztanárról, az "öreg Názó"-ról van szó.
Ő egy nagy tudású professzor volt, de már nagyon idős, kicsit "szenilis", feledékeny is talán, ezért nevetséges volt a diákok körében.
Sokszor hivatkozott arra, ill. mesélt róla, milyen volt, amikor Egyiptomban járt.
A fiúk gyakran kigúnyolták, nevetségessé tették, "röhögtek rajta.
Külsejét tekintve, egy kis, töpörödött emberke volt, ősz hajjal. Gyakran dühbe gurult, de hamar meg i békélt.
Nemcsak a földrajzról tartott előadást a diákoknak, hanem az ősvilági lényekről, mamutokról, ősemberekről, régi ásatásokról is mesélt nekik. Mindig elkalandozott a témától, és néha már a memóriája is cserben hagyta.
Nem tudom, elég-e ennyi róla ?
Egy alacsony termetű, öreg tanár volt Názó, aki a földrajzot tanította a gimnáziumban.
Nehézkesen járt, "feldöcögött a pódiumra".
Ahogy feleltette Misit, ő maga kezdte elmondani, amit a diáknak kellett volna tudnia Franciaországról, mert ez volt aznapra feladva. Ebből arra következtethetünk, hogy segítőkész volt a tanulókkal. Próbálta rávezetni őket miről kellene beszélni.
Az öreg Názó töpörödött emberke volt, "mintha megaszalták volna az élet kemencéjében."
Bőre rózsaszín volt, a kék erek átlátszottak rajta a homlokán és a keze fején is. A keze is gyenge és reszketeg volt, hamar elfáradt, s le kellett ülnie, hogy pihenjen.
Haja galambősz volt, "denevérszerű" fülei elálltak, és nagyot is hallott, azaz kicsit már süket volt az öregség miatt.
Feledékenysége miatt a diákok figyelmeztették, hogy a hiányzókat még nem írta be a naplóba.
Ez is azt bizonyítja, hogy az idős tanár a hétköznapi dolgokkal kevésbé foglalkozott, inkább mindig a saját gondolatai foglalták le, kutatásokat is végzett Debrecen őstörténetével kapcsolatban.
A földrajz helyett erről sokkal szívesebben beszélt.
Tekintély tisztelő ember volt, mert egy gróf gyermekeit nevelte, mielőtt gimnáziumi tanár lett.
Az idő viszonylagosságát is elmagyarázza a gyerekeknek, az ásatásokkal, az itt talált Neandervölgyi ősember koponyával kapcsolatban.
Fiókjából régi kőszerszámot vett elő, ezt is megmutatta a diákjainak, milyen finoman megmunkált eszköz.
Misi nem sokat beszélt Franciaország földrajzáról, de amikor a tanár más témáról kérdezte, mindig helyesen válaszolt, bár az nem is tartozott a tárgyhoz. Jelest kapott, mert jól gondolkodott.
Ezt a diákok igazságtalannak ítélték.
Még kiegészítettem a fentiekkel, nem tudom,így jó lesz-e?
Szívesen segítettem !
Megírnád, ki volt a tanár híres barátja, mert én nem emlékszem rá. Köszi !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!