Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika : segítség, miért...

Fizika : segítség, miért történik ez?

Figyelt kérdés

Valaki segítene megmagyarázni hogy miért történik ez?

Egy üres alumínium üdítős- vagy sörösdobozba önts egy-két evőkanálnyi vizet, majd kezdd melegíteni! Eközben készíts a tűzhely mellé egy nagy tálba hideg vizet! Ha a doboz nyílásán már intenzív a gőzölgés, azaz a doboz megtelt gőzzel, akkor óvatosan két, egymás felé fordított villa segítségével emeld le a dobozt a tűzről, és egy gyors mozdulattal fordítsd a szájával lefelé a hideg vízbe! Magyarázd meg a tapasztaltakat!

2015. jan. 4. 15:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Amit leírtál az azért történhet meg, mert szorgalmasan elvégzed a házi feladatodat.

De azt szerintem elfelejtetted leírni, amire kíváncsi vagy, hogy miért történik.

2015. jan. 4. 15:13
 2/12 anonim ***** válasza:
úúú, és mit történt amikor beletetted a vízbe?
2015. jan. 4. 15:16
 3/12 Armand B. válasza:
Egyszerű a gőz vízzé változott , vákum keletkezett a dobozban és beszívta a tálban lévő vizet.
2015. jan. 4. 15:23
 4/12 A kérdező kommentje:
És ezt valaki el tudná magyarázni hosszabban, pár mondatban? Egy házihoz kéne, de nem tudtam megcsinálni, mert nincs jelenleg üditősdoboz, és én csak 2 mondatban tudnám megfogalmazni... (a gőz vízzé változott, ennek hatására az alumíniumdobozban vákum keletkezett, amely miatt beszívta a tálban lévő vizet.) Ilyenekre egyest írnak, de én nem tudom jobban megfogalmazni.
2015. jan. 4. 15:31
 5/12 anonim ***** válasza:

"emeld le a dobozt a tűzről, és egy gyors mozdulattal fordítsd a szájával lefelé a hideg vízbe!"

már úgyis unatkoznak a sürgősségin :DD rég volt elseje

ilyet ne csináljunk mert 100 fok már tud égési sérülést okozni, és ha tűzön melegíted az alu is keci forró lesz

inkább vízmelegítőben forralj vizet öntsd bele a dobozba aztán fordítsd bele a vizes tálba

a gáz nagyobb térfogatot töltött be mint a folyadék ezért összeroppan a doboz

2015. jan. 4. 15:31
 6/12 anonim ***** válasza:
vagyis a nyomáscsökkenés roppantja össze a dobozt
2015. jan. 4. 15:32
 7/12 anonim ***** válasza:
különben bármivel meg lehet csinálni üveggel és erősebb PET palackal tényleg vízzel fog megtelni, csak azokat meg pláne nem érdemes tűzön melegíteni
2015. jan. 4. 15:34
 8/12 A kérdező kommentje:
Hát igen, elég veszélyes, ezért nem akarom megcsinálni a kísérletet, és kellene körülbelül 6-8 mondat hogy miért történt meg, eddig csak 3 van :S
2015. jan. 4. 15:48
 9/12 anonim ***** válasza:

"a gőz vízzé változott, ennek hatására az alumíniumdobozban vákum keletkezett, amely miatt beszívta a tálban lévő vizet"

Gyakorlatilag ennyi, de írtad, hogy hosszabban kell leírni. Tessék, egy kis segítség a rizsázáshoz:

"a gőz vízzé változott,"

Milyen gőz? Miért változott vízzé?

ennek hatására az alumíniumdobozban vákum keletkezett,"

Mi az a vákuum? Hogyan nyilvánul ez meg a dobozon belül? Miért keletkezett vákuUm a dobozban?

"amely miatt beszívta a tálban lévő vizet"

A tudományos nyelvezetben nincs olyan, hogy "beszívta", ez egy konyhanyelvi (hétköznapi) elnevezés. A tudományos nyelvezetben csak nyomás van, vagy nyomáscsökkenés, illetve ennek hatására lejátszódó részecskevándorlás (nyomáskiegyenlítődés).

Tehát miért került be a tálban lévő víz a dobozba? Mi történt ez után a korábban ott tanyázó vákuummal? Mi az egész kísérlet tanulsága?

Ezeket a kérdéseket szépen megválaszolod, és máris megvan a 6-8 mondatos esszé. Ha nem elég, akkor tovább lehet magyarázgatni a kifejtett rész egységeit is, így lehet egyetlen kísérletről akár egy egész könyvet is írni :)

2015. jan. 4. 15:58
 10/12 anonim ***** válasza:

Nem tudom, mit vagytok oda azzal, hogy veszélyes… Én a 200-300 °C-os tepsit is minden gond nélkül ki merem venni a sütőből. Ha remeg a kezed, és villával nem tudod megfogni, akkor ronggyal is nyugodtan meg lehet, mert a rongy hőszigetel. Hogy fogtok így valaha tésztát főzni vagy rántottát sütni magatoknak?… Kész röhej… (Esetleg az jó kifogás lenne, hogy nincs otthon üdítős/sörös doboz.)

Amúgy tényleg illene kipróbálni, hogy a doboz roppan össze, vagy a vizet szívja fel (illetve hogy mennyi vizet szív fel és mennyit veszít a térfogatából, a kettő nem zárja ki egymást… Csak most nincs itthon doboz).

2015. jan. 4. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!