Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Honnan lehet tudni kottaolvasá...

Honnan lehet tudni kottaolvasásnál, hogy a dó hol fog elhelyezkedni?

Figyelt kérdés
Ha például 3 kereszt van elől, vagy 2 b, vagy csak 1 b, vagy 1 kereszt... ezekből honnan tudhatom? és ha nincs elől semmi? Kérlek segítsetek! Nagyon sürgős!!
2010. febr. 3. 08:48
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az elején van egy kulcs, gondolom, esetedben violinkulcs. Az megadja az ábécés hangok helyét. Ebben a kulcsban a dó a következő helyeken van:

ha nincs előjegyzés, akkor az alsó pótvonalon

1#: a második vonalon

2#: az első vonal alatt

3#: a msodik vonalközben

4#: az első vonalon

5#: a harmadik vonalon

6#: az első vonalközben

1b: az első vonalközben

2b: a harmadik vonalon

3b: az első vonalon

4b: a második vonalközben

5b: az első vonal alatt

6b: a második vonalon

általánosan: a dó az utolsó kereszt fölött van eggyel, vagy ott, ahol az utolsó előtti b van.

2010. febr. 3. 09:35
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem violinkulcsban vagy, akkor előjegyzés nélkül a második vonalköz a dó, egy b előjegyzés esetén a negyedik vonal, a többi esetben pedig ahogy fent leírtam (utolsó kereszt fölött eggyel - ugye ha a kereszt vonalon van, a dó vonalközben lesz és fordítva - illetve utolsó előtti b helyén)
2010. febr. 3. 09:38
 3/7 A kérdező kommentje:
hálásan köszönöm
2010. febr. 3. 09:49
 4/7 anonim ***** válasza:

Csak a pontosság kedvéért:

Alapvetően helyes, amit a felettem lévő írt.

A másodikban inkább azt mondanám, hogy basszuskulcsban és "nem violinkulcsban" van ott a dó, ahol írta. Ugyanis a basszuskulcson kívül még kb. jósok kulcs van, mindegyik más "dó-val".

Emellett pl. népdalok esetén sokszor átértékelik az előjegyzéstől függetlenül a dó helyét a könnyebb, egyszerűbb szolmizálhatóság okán.

Tehát figyelni kell ezekre a dolgokra is. De alapvetően az előjegyzés meghatározza a dó helyét, jellemzően a záróhang a hangnemet is.

2010. febr. 3. 10:24
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó kereszt a ti, utolsó előtti bé pedig egyenlő a fával. Innen ki tudod számolni.

Amúgy meg érdemes megtanulni, mint az egyszeregyet. 1# G-dúr (G a dó), 2# D-dúr és így tovább.

2010. febr. 3. 10:31
 6/7 anonim ***** válasza:

Első vagyok, igazad van, én abból indultam ki, hogy a kérdező vsz gimis és nem énekszakos, tehát felteszem - ahogy az emberek többsége - nem hallott c-kulcsokról meg baritonkulcsról, stb., nemhogy olvasnia kelljen.

Az nem dúr/moll népdaloknál meg úgyis minden könyvben odaírják. Bár án szívesebben olvasok pl dórt lá-val szolmizálva.

2010. febr. 3. 10:34
 7/7 A kérdező kommentje:
háát igen... gimis vok... és holnap lesz az alkalmassági vizsgám a tanítóképzőre... 20 népdalt kell vinnem + kottát kell tudnom olvasni... remélem menni fog... és nagyon köszi minden segítséget
2010. febr. 3. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!