Magyar versenyfeladatok! Segítség?
Tudom, h ez így nem szép, de hát nem tudom, és mire versenyre megyek tudnom kell. A tanárnőnek holnapra kell átadni.
Mondom a feladatokat.
1.) Mi az, hogy határozórag? [írj példát!]
2.) Ezek közül a szavak közül: ébredt, rázogatás, szürkeség, eget, aludna melyik képzett szó, jellel ellátott szó és ragos szó?
3.) Melyik a 2 kakukktojás?
virrad-pirkad-virít-világosodik-reggeledik-hajnalodik-pitymallik-dohog-dereng [én a virítot és a dohogot húztam alá]
4.) Milyen hangtani változás van ezekben a szavakban?:
házakba, mécsessel, úgysem, ébresztgetni
5.) Mi az az azonos alakú szó?
6.) Ebben az idézetben: Előbb halvány szürkeség tűnt fel keleten- melyik két szó összetett és nem igekötős ige?
7.) Hova húzódik az, aki "bújna vackába vissza"? Mit jelent a vacok szó? És a vacoknak kéne egy rokonértelmű szava!
8.) Az alábbi összetett szavak közül mi az előtagja MINDNEK: tartó, leves, idom, héj, festék?
9.) Biliárd vagy billiárd?
10.) Ha bizonytalan vagy egy szó helyesírásmódjában, melyik kézikönyvben ellenőrizheted le a szó helyesírását? Írd le a szótár(ak) címét!
Köszönöm mindenkinek aki segít, és légyszí, ha csak egy valamit tudsz, akkor is segíts! Nagyon-nagyon köszönöm! :)
[egyébként 6.-os vagyok, ez egy 5.-es köztársasági verseny feladatsora, ismétlés gyanánt ez van nálunk, de nem nagyon emlékszem az ötödikes feladatra. Em 10 és félre már sikerült válaszolnom :P]
20-ból 16,5 pontom lett, mostmár nem kell írnotok megoldásokat!
1. a tojás helyes volt, köszönöm!! :}
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!