Miért kétszeresen negatív a HPO4?
Figyelt kérdés
miért? nem értem az oké,hogy van az alap PO4 3xnegatív és abból nyilván 2x negatív lesz,ha felvezs egy protont de honnan tudjam,hogy a PO4 3- negatív? ezt magoljam be? vagy azért 3x mert a P-nak 3 eletkront kell felvenni a nemesázszerkezethez...?2014. dec. 12. 18:19
1/2 anonim válasza:
Nem. Van olyan vegyület, amelyben a foszfor oxidációs száma -3, de a foszfátionban nem, ott +5 az oxidációs száma, viszont van mellette még 4 oxigén, amiknek darabonként -2 az oxidációs számuk (mert két elektront kell felvenniük a nemesgázszerkezethez), vagyis összesen a 4*(-2)=-8 és ha ehhez hozzáadjuk a foszfor +5-ét, akkor is -3-at kapunk: -8+5=5-8=-3. Ezért van a foszforsavban (ami semleges) 3 hidrogén molekulánként: H3PO4. Remélem segítettem. Ha igen, pontozz fel, ha nem kérdezz!
2/2 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm,felpontoztalak :)
2014. dec. 12. 22:12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!