Izotermikus állapot változásnak mik a képletei?
képlet: p1*V1=p2*V2
Pl,
Egy orvosi fecskendő végét befogva a hengerben lévő levegő térfogatát 60%ára préseljük össze. Mekkora lesz a levegő nyomása, ha a külső 10^5Pa?
Ebbe eddig jutottam:
V2=x>0,6
p2=100kpa
Harmadik adatot nem tudom kiszűrni a szövegből.
2 pl,
Egy kerékpártömlő szelepe 30kP túlnyomás hatására nyíilik meg. Pumpáláskor a pumpa dugattyúja a levegő összepréselése kezdetén a henger aljától 30cm-re van.
Hol áll a dugattyű, amikor az összenyomott levegő kezd beáramlani a szelepen keresztül a tömlbe?(A tömlőben lévő levegő nyomását kezdetben vegyük azonosnak a külső légnyomáséval: pk=100kPa.
Ebből csak a nyomásokat tudom bele tenni a képletbe.
Hogy lehet ezeket megoldani?
1.
p1*V1=kiindulási állapot. Tehát a megadott nyomás, és legyen a térfogat 1 köbméter.
P2*V2=összenyomás utáni állapot. Tehát a térfogat 0,6 köbméter, a nyomás lesz az ismeretlen. Remélem menni fog.
A másodikhoz így első ránézésre kellene a pumpa munkahengerének átmérője. Nincs ott valahol?
1,
1*x=0,6*100 ?
2, Sajnos a feladat csak ennyit írt.
0,6*10000=1*x ?
v2*p2=v1*p1
Azt hittem, hogy át kell váltani kPa-ba, mert eddig mindig azzal számoltam.
Rosszabb, mint volt :)
Helyesen: 100 000 Pa * 1 m3 = p2 * 0,6 m3
Érted miért? Te felcserélted a dolgokat, ha el tudod mondani mit cseréltél fel, csak akkor hiszem el, hogy érted :)
A másodikat is meg lehet oldani, most jöttem rá. Számold ki, hogy a 30 kPa hogyan aránylik a kiindulási nyomáshoz, abból lehet megmondani, hol van a dugattyú. Tehát az arányszámmal megszoezod a 30-at, és kijön a megoldás.
V1, és a V2öt cseréltem fel.
2est nem értem :/
Talán 100cm?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!