Mennyi a szögsebessége annak az egyenltesen forgó lendítőkeréknek, amelynél a szögelfordulás mp-ént 8 radián? Mennyi a periódusidő?
Üdv!
Nem tudom jó helyre írtam-e, de az lenne a kérdésem, hogy ezt hogy számítjuk ki, és miért(a tanár egy nyomorék), mert nem tud magyarázni(kémia 5 biosz 5 matek 5) de ezt nem értem...
Valaki tudna segíteni?
A sebességet érted?
Na, itt a szögsebességnél ugyanaz van, csak nem az időegység alatt megtett útra, hanem az időegység alatti szögelfordulásra vagyunk kíváncsiak: ω = Δφ/Δt. (Ráadásul a szög természetes egysége a radián, remélem ezt matekból tudod, szóval ennél a feladatnál még ezzel is szerencséd van.)
A periódusidő meg azt jelenti, hogy mennyi idő alatt tesz meg a valami egy teljes fordulatot, azaz φ = 2π-t.
(Amúgy ezt Wikin is elolvashatod, szóval nem tudom, mennyit segítettem: [link] Ha további kérdésed van, akkor megpróbálhatok máshogy segíteni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!