Sehogy se jövök rá a megoldásra :S (valaki esetleg? )
Két szegény legény elindult szerencsét próbálni, már az első nap kaptak munkát. Este egyikük talált 6 aranyat az úton, és így ő nem dolgozott tovább. Társa még 2 napot dolgozott így ő két arannyal többet vitt haza. Hány aranyat kaptak egy napi munkáért?
Sehogy se jövök rá a megoldásra,x egyszer 3 vagy 2 de sehogy se jön ki bárhogy számoltam :S Kérlek segítsetek,sűrgös lenne.
(Nem házi, gyakorlás)
Hát… Legyen egy napi munka díja fejenként x arany. (Ha jól értem, te is ezt jelölted x-szel.)
Nézzük, mennyit gyűjtött az első munkás:
Ő dolgozott az első napon (ez x), meg még talált hatot, az annyi mint
x + 6.
A második munkás dolgozott az első napon (ez x), meg még két napon (ez 2*x). A második munkás tehát
x + 2*x
aranyat gyűjtött.
Tudjuk még, hogy második, kettő arannyal többet vitt haza, mint az első, azaz ha hozzáadunk 2-t az első munkás aranyainak számához x + 6-hoz, akkor a második munkás aranyainak számát kapjuk, tehát
x + 6 + 2 = x + 2*x.
x + 8 = 3*x,
2*x = 8,
x = 4.
Tehát fejenként 4 aranyat kaptak egy napi munkáért.
(Aztán még lehet azt mondani, hogy ketten együtt 8 aranyat kaptak egy napi munkáért. Nem teljesen egyértelmű a kérdés. Illetve inkább 8 a válasz rá, de a 4-re gondolnak.)
Legyen a piros golyók száma p, a kékeké k.
Összesen p + k golyó van, tehát tudod, mennyi p + k, hiszen leírták.
p + k = 189.
Azt is leírja a feladat, hogy ha piros golyók számát 52-vel növeled, a kékekét pedig 19-cel, akkor ugyanannyit kapsz.
p + 52 = k + 19.
Egy egyenlet két oldalából szabad kivonni ugyanazt a számot:
p + 52 - 19 = k.
Így, hogy tudjuk mennyi k, ezt beírhatjuk a másik egyenletünkbe:
p + p + 52 - 19 = 189.
2*p = 260,
p = 130,
k = p + 52 - 19 = 130 + 52 - 19 = 163.
Ha nem számoltam el.
Amúgy akkor többet tudnék segíteni, ha nem csak a feladatot írnád le, hanem azt is, hogy meddig jutsz a megoldásban. Akkor látnám hol akadsz el, és talán tudnék segíteni, hogy hogyan ne akadj el a következő feladatnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!