Segítség?! FIZIKA-körmozgás
Kérdések
1. Vajon az egyenletes körmozgás gyorsuló mozgás-e,ha igen, miért?
2. Egyenletes körmozgásnál állandó-e a gyorsulás?
3. Mi az egyenletes körmozgás periódusa?
4. Mennyi a Föld tengelyforgásának periódusa és fordulatszáma?
5. Mi az összefüggés a fordulatszám és a kerületi sebesség között?
6. Milyen hosszú a Föld Nap körüli keringésének periódusa, és mekkora a fordulatszáma?
7. Mely adatokra lesz szükséged, ha ki akarod számítania Föld körül egyenletes körmozgást végző mühold kerületi sebességét?
8. Amikor a gyorsulás nagysága állandó, csak egyenes,illetve körpályán mozoghat-e a test?
9.Mozoghat-e ugy körpályán a test,hogy a radiális gyorsulás na a kör középpontja felé, hanem ellenkező irányba mutasson?
10. Milyen mozgást végeznek a merev test pontjai rotáció közben?
11. Milyen fizikai mennyiséggel irható le a forgómozgás?
12. Milyen összefüggés áll fenn a pont kerületi és szögsebbesége közt?
13. Mekkora a forgástengelyen levő pontok kerületi, illetve szögsebbesége?
1. Passz
2. Passz
3. A periódus idő az az,hogy 1 teljes kör megtételéhez szükséges idő jele T
4. T=24h=86400s f=fordulatszám=1/T
1/86400=0,0000115
5. Hmm ezt pontosan nem tudom a kerületi sebesség (Vk) =
(2*3,14(pí)/T)*r úgyhogy erre pontos választ nem tudok...
6.ugyanúgy kell mint a 4.-st csak az 1 évet szerintem elég órára átváltani a 4-snél azért váltottam s-re mert a tanárom azt mondta, hogy sokkal pontosabb, annyi hogy a mért egysége nem 1/s (herz) hanem 1/h
7. a föld sugarrára,de mivel a Föld nem szabályos gömb így lehet inkább a műhold által meg tett gömb sugara vagy átmérője kell és a periódus idő vagy is mennyi idő alatt tesz meg egy teljes kört. (5.-s feladatban ott a képlet)
8. passz
9. (ezt nem tudom én ezt tanultam csak)A gyorsulás iránya mindig a körpálya középpontja felé mutat. Neve centripetális gyorsulás jele: acp vagy a =Vknégyzet/r
10. Passz
11. Passz
12. (talán ez de nem tuti) A szögelfordulás egyenesen arányos az idővel ebből következik, hogy hányadosuk állandó ami a szögsebesség.
13. Passz
Én is ezeket tanultam pont most de van amit még nem vettünk :) Remélem tudtam segíteni.
1. igen, mert folyamatosan változik a sebeség iránya
2. igen
3. az egy kör megtételéhez szükséges idő
4.
periódus 24 óra (23 óra 56 perc 4,1 másodperc)
fordulatszám a periódus (másodpercben) reciproka
5. lineáris összefüggés, fordulatszám szorozva körpálya kerülettel egyenlő kerületi sebesség
6.
periódus 1 év (365,242199 nap)
fordulatszám lásd 4. pont
7. pályasugár kell, más nem
8. ha csak a nagysága állandó, akkor nem, mert az iránya is számít
9. nem
10. körmozgást
11. pályasugár és valami sebességre utaló dolog (kerületi sebesség, szögsebesség, fordulatszám, periódus)
12. lineáris, szögsebesség szorozva keringési sugárral egyenlő kerületi sebesség
13. nulla
kerületi sebesség-fordulatszám összefüggés:
(műszakis felírás) v= 2pí*d*n d átmérő n fordulatszám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!