Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Francia háziban kérhetnék...

Francia háziban kérhetnék segítséget?

Figyelt kérdés
Egy feladatot nem értek. Annyi van megadva utasításként,hogy "Pose des questions" és alatta rövid mondatok vannak. Például: Il a dit au revoir. -most a passé composét vesszük,biztos ezzel kapcsolatos a feladat. A kérdésem: hogyan alkossak kérdést egy ilyen mondatból?

2014. okt. 19. 12:39
 1/7 anonim ***** válasza:

"A-t-il dit au revoir?"

Múlt idejű kijelentő mondatokból kérdéseket kell alkotnod, ahogy azt valószínűleg már tudod is. Szerintem ez nem túl nehéz, figyelj a szórendre, E/3-ban a "t" ejtéskönnyítőnek van ott, ugyanez pl. E/2-ben nem kell (Tu as dit au revoir - As-tu dit au revoir?).

2014. okt. 19. 12:50
 2/7 A kérdező kommentje:
akkor gyakorlatilag annyi h mindenhol meg kell cserélni az avoir-t az alannyal? -csak mert van egy olyan mondat,hogy J'ai voulu manger une banane. ha ezt átírom eszerint,akkor Ai je voulu une banane? lesz. és ez így nagyon furcsán hangzik. biztos,hogy így kell? :O
2014. okt. 19. 13:44
 3/7 anonim ***** válasza:

"J'ai voulu manger une banane. ha ezt átírom eszerint,akkor Ai je voulu une banane? lesz. és ez így nagyon furcsán hangzik. biztos,hogy így kell?"

Egyrészt az "avoir" és a személy közé ki kell tenned a kötőjelet (ha a személyes névmás - je/tu/stb. - van megadva és nem egy konkrét személy vagy főnév), másrészt ez a kérdésed így nem helyes. Kihagytad az igét, ráadásul gondold végig, és rájössz, hogy értelmetlen is.

J'ai voulu manger une banane. - Akartam enni egy banánt. --- Magyarul se arra fogsz rákérdezni, hogy "Én akartam enni egy banánt?" , hanem nyilván akkor E/2.-be rakod, "Te akartál-e enni..?" . (De értelemszerűen, ha eleve E/2.-ben van egy mondat például, akkor azt nem kell megváltoztatni, mehet a kérdés is E/2.-ben, mivel van értelme.)

Szóval itt így helyes és értelmes: As-tu voulu manger une banane? De amúgy nyelvtanilag az is helyes, hogy "Ai-je voulu manger une banane?" .

Viszont ha így nagyon nem tetszik, akkor tök egyszerűen az "est-ce que"-vel is tudsz kérdezni, és akkor utána egyenes szórend van tovább. Tehát így is lehet: Est-ce que tu as voulu manger une banane ?

2014. okt. 19. 14:14
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Első vagyok. Az "Ai-je voulu..." teljesen rendben van így, kötőjellel. Nem hiszem, hogy E/1-et a feladat kedvéért E/2-be kéne átrakni.
2014. okt. 19. 14:38
 5/7 A kérdező kommentje:
Oké,köszönöm szépen!! :)
2014. okt. 19. 14:41
 6/7 anonim ***** válasza:
Hát nálunk a feladatokban is oda kell figyelni arra, hogy azért némiképp értelme is legyen a dolognak. Tehát ha E/1. volt, akkor azt E/2.-ben kérdezzük meg, ha pedig T/1.-ben volt, akkor azt inkább T/2.-ben (de itt azért T/1.-ben is lehet értelmes mondattól függően a kérdés). De persze ha csak annyi a "gond", hogy Te E/1.-ben maradtál, biztosan nem jár érte fejvesztés, szóval Kérdező, ahogy jobban tetszik. :)
2014. okt. 19. 17:14
 7/7 anonim válasza:
100%
Én is inkább oda szoktam figyelni az értelmességre, szval szerintem is jobb lenne E/2.-ben a kérdés. De am nyelvtanilag persze édes mindegy.
2014. okt. 19. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!