Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Szerintetek mik a jó válaszok...

Szerintetek mik a jó válaszok ezekre a csillagászati kérdésekre?

Figyelt kérdés

(igaz-hamisos feladat) Az azonos hosszúsági körökön miért zónaidő mindenütt azonos. Szerintem nem, mert pl. egész Kína is egy zónaidőben van.

Egy-egy meridiánon azonos időben delel a Nap. Szerintem ez hamis, de hogy miért?!

A zónaidő az azonos időzónában használt egységesített idő. Ez igaz.

(magyarázgatós feladat)

A Földről egyszer a Nap, máskor a Hold mutatkozik nagyobbnak,... a keringésük miatt.

Két hétig tart a nappal, és két hétig az éjszaka,...mert a forgásideje 4 hét.

A Földről nézve az alakja folyamatosan változik a Holdnak,...mert mindig más pontban van a Naphoz és a Földhöz képest.

2014. okt. 12. 18:57
 1/1 anonim ***** válasza:

> „Az azonos hosszúsági körökön miért zónaidő mindenütt azonos. Szerintem nem, mert pl. egész Kína is egy zónaidőben van.”

Ez valóban hamis, de az érved nem teljes. Neked egy hosszúsági kört kell mutatnod, amin különbözőek a zónaidők, ilyen például a 0., hiszen az áthalad Anglián és Franciaországon is, ahol különböző a zónaidő, de Debrecen hosszúsági körét is mondhatnánk, mert az érinti Romániát is.

> „Egy-egy meridiánon azonos időben delel a Nap. Szerintem ez hamis, de hogy miért?!”

Mert nem. Ez az állítás igaz (legalábbis ha a meridiánt földrajzi értelemben használjuk, azaz a hosszúsági körre, és nem csillagászatiban, ahogy nem sok értelme van). Egy adott meridiánon csak észak-déli irányban tudunk mozogni, így akárhova megyünk rajta, ha a Napot dél/észak irányában látjuk, akkor bárhonnan máshonnan is ott fogjuk.

> „A zónaidő az azonos időzónában használt egységesített idő. Ez igaz.”

Jap. (Hogy őszinte legyek, kicsit tautologikus.)

> „A Földről egyszer a Nap, máskor a Hold mutatkozik nagyobbnak,... a keringésük miatt.”

Én lehet, hogy hozzátenném, hogy a Föld és a Hold keringési pályájának szabálytalan volta miatt.

> „Két hétig tart a nappal, és két hétig az éjszaka,...mert a forgásideje 4 hét.”

Legalábbis a Holdon. Ez szerintem stimmel.

> „A Földről nézve az alakja folyamatosan változik a Holdnak,...mert mindig más pontban van a Naphoz és a Földhöz képest.”

Jap.

2014. okt. 12. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!