Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért nem tudom megjegyezni a...

Miért nem tudom megjegyezni a dolgokat? (töri, irodalom)

Figyelt kérdés

A problémám a következő: ugye ezekhez a tantárgyakhoz az kell, hogy leülsz és olvasod "tanulod". Általában ez meg is történik, de néha nincs kedvem.. A gond az, hogy pár nap múlva elfelejtem a dolgokat.. Például töriből csak nagyon felszínesen maradnak meg a dolgok. Amit tavaly vettünk nem emlékezek kb semmire :( Nem érdekel különösebben sem a töri, sem az irodalom, de egyszerűen bosszant, hogy nem marad meg. De mindennel ez van, kivételt képez a matek. Azt mindig vágom, persze amit már egy éve csináltunk most nem menne, de ha 5 percem lenne belelapozni, akkor simán.

Irodalommal is hasonló a helyzet mint a törivel. Néha össze is keverem az írókat..

Valami ötlet? Memóriámat kéne javítani? De azt hogyan?

Vagy valami más tanulási módszer?

2014. okt. 7. 13:43
 1/9 anonim válasza:
Szia! Pár éve velem is ez volt a gond! Nem lehet,hogy a tanárral van a baj,hogy nem érdekel? Én úgy tanulom,hogy leülök,magam elé veszem a könyvet és elolvasom magamban.Ha verseket tanulunk,azokat is.Utána előveszem a füzetet(általàban minden órán oldalakat írunk) és valakinek(aki épp ráér) felolvasom,de úgy mintha magyaráznám.Utána eszek egy csokit,vagy szőlőcukrot(nekem nyilvàn serkenti az agyam),leülök és részenként mindig elolvasom 5x utána hangosan magamnak felmondom,ha tudom,tovább megyek.A végén pedig az egészet ismét pl anyunak felmondom.Régen a kijegyzetelős módszerrel próbálkoztam,de nekem nem vált be.És azért,hogy emlékezzek az elmúlt hét anyagára,rászánok vasàrnap fél órát mindenre,és átolvasom.Hihetetlen,középsuli elején utáltam a magyart és a törit,matekot imádtam,most meg matekhoz hülye vagyok,és épp az emelt magyar érettségire készülök,mert a Pázmányra szeretnék menni tovàbb,magyar tanàrnak :) Sok sikert! :) Ha ez nem használ,próbálj ki többféle tanulási módszert!
2014. okt. 7. 13:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Valószinűleg azért mert bemagolod az anyagot és nem a saját szavaiddal tanulod meg.

magolás=rövid távú memória.

2014. okt. 7. 13:58
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem érdekel az anyag.

Èn az érettségin jöttem rá, hogyan is kellene tanulnom. Addig matek 5-s volt töri kettes. Irodalom 3-4-es mert a tanár nagyon jo volt.

Tételeket úgy dolgoztam ki, hogy egy egy anyagot pontokba szedtem. Ezek alá rövid mondatokkal kiírtam a lényeget. ìgy mikor elkezdtem tanulni, már tudtam mi is lesz, és szemem elött lebegett, hogy az adott tételnek mennyi pontja van és miröl szól. Szines tollakkal írtam öket.

4-esre érettségiztem töriböl.

Elötte átláthatatlan káosz volt számomra és minden részét utáltam.

2014. okt. 7. 14:08
 4/9 A kérdező kommentje:

Nem a tanárral van a gond. Jól elmagyarázza az anyagot, figyelek. De nem vagyok képes tárolni az információt hosszútávon. A tanár úgy magyaráz, hogyha bele sem nézel a jegyzetbe, akkor is hármasra minimum le tudsz felelni a másik órán. Szóval nagyon jó tanár.

És nem szoktam magolni az anyagot, legalábbis törit magyart nem. Mindig el tudom mondani saját szavaimmal, értem a lényeget. Nem ez a probléma, hanem az, hogy így hiába tanulom ha nem jegyzem meg.. Biológiát másképp tanulom.. ott elengedhetetlen a magolás, mert a szakszavakat meg kell jegyezni valahogy..

2014. okt. 7. 14:09
 5/9 anonim ***** válasza:
Tudom hogy macerás de próbáld meg egy anyagrésznél hogy fogod a füzetet és a saját szavaiddal kiírod a lényeget és azt tanulod meg. Szerintem az jobban megmarad benned mert a saját írásod és a saját szavad.
2014. okt. 7. 14:25
 6/9 anonim ***** válasza:

Azért vagyunk így egy páran, hogy a tavaly megtanult dolgokra nem emlékszünk.

Újra meg kell tanulni. Ha átnézed a vázlataidat, fel fogod tudni idézni a lényeget, aztán a könyvből átolvasod, amit sehogy se tudsz előbányásznia fejedből. Ha az újratanulás ugyanannyi ideig tartott, mint az első alkalom, akkor igaz, hogy teljesen elfelejtetted. De nem lesz így. És bizony az anyagrész végén újra ismételni kell.

2014. okt. 7. 14:49
 7/9 A kérdező kommentje:
Ahogy ismerem magam nem hiszem, hogy ez a módszer bevállna. Mindig kijelölöm színessel azt ami fontos és összefügg.
2014. okt. 7. 14:51
 8/9 kornytech válasza:
Szia, nekem is a matek ment jobban, ezekkel a tárgyakkal az vált be, hogy megkerestem bennük a logikát (pl. hogy mi miért történt a törinél, minek mi a következménye), amire fel lehetett fűzni a fonalat és a megjegyzendő dolgokat, és így kicsit átdolgozva könnyebb volt megtanulni. Ehhez saját vázlatokat írtam a tankönyvből és az órai anyagból.
2014. nov. 11. 10:57
 9/9 anonim ***** válasza:
Hanyadikos vagy?
2015. febr. 8. 22:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!