Miért nem tudom megjegyezni a dolgokat? (töri, irodalom)
A problémám a következő: ugye ezekhez a tantárgyakhoz az kell, hogy leülsz és olvasod "tanulod". Általában ez meg is történik, de néha nincs kedvem.. A gond az, hogy pár nap múlva elfelejtem a dolgokat.. Például töriből csak nagyon felszínesen maradnak meg a dolgok. Amit tavaly vettünk nem emlékezek kb semmire :( Nem érdekel különösebben sem a töri, sem az irodalom, de egyszerűen bosszant, hogy nem marad meg. De mindennel ez van, kivételt képez a matek. Azt mindig vágom, persze amit már egy éve csináltunk most nem menne, de ha 5 percem lenne belelapozni, akkor simán.
Irodalommal is hasonló a helyzet mint a törivel. Néha össze is keverem az írókat..
Valami ötlet? Memóriámat kéne javítani? De azt hogyan?
Vagy valami más tanulási módszer?
Valószinűleg azért mert bemagolod az anyagot és nem a saját szavaiddal tanulod meg.
magolás=rövid távú memória.
Nem érdekel az anyag.
Èn az érettségin jöttem rá, hogyan is kellene tanulnom. Addig matek 5-s volt töri kettes. Irodalom 3-4-es mert a tanár nagyon jo volt.
Tételeket úgy dolgoztam ki, hogy egy egy anyagot pontokba szedtem. Ezek alá rövid mondatokkal kiírtam a lényeget. ìgy mikor elkezdtem tanulni, már tudtam mi is lesz, és szemem elött lebegett, hogy az adott tételnek mennyi pontja van és miröl szól. Szines tollakkal írtam öket.
4-esre érettségiztem töriböl.
Elötte átláthatatlan káosz volt számomra és minden részét utáltam.
Nem a tanárral van a gond. Jól elmagyarázza az anyagot, figyelek. De nem vagyok képes tárolni az információt hosszútávon. A tanár úgy magyaráz, hogyha bele sem nézel a jegyzetbe, akkor is hármasra minimum le tudsz felelni a másik órán. Szóval nagyon jó tanár.
És nem szoktam magolni az anyagot, legalábbis törit magyart nem. Mindig el tudom mondani saját szavaimmal, értem a lényeget. Nem ez a probléma, hanem az, hogy így hiába tanulom ha nem jegyzem meg.. Biológiát másképp tanulom.. ott elengedhetetlen a magolás, mert a szakszavakat meg kell jegyezni valahogy..
Azért vagyunk így egy páran, hogy a tavaly megtanult dolgokra nem emlékszünk.
Újra meg kell tanulni. Ha átnézed a vázlataidat, fel fogod tudni idézni a lényeget, aztán a könyvből átolvasod, amit sehogy se tudsz előbányásznia fejedből. Ha az újratanulás ugyanannyi ideig tartott, mint az első alkalom, akkor igaz, hogy teljesen elfelejtetted. De nem lesz így. És bizony az anyagrész végén újra ismételni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!