Szólások, közmondások zsugori szóra (? )
Fogához veri a garast.
Megfejné az ágast is.
Keresgélés után nem frissítettem.
2-es vagyok.
Fösvény magának se jó, hogy volna másnak jó.
Fösvény, mint az ördög.
Fösvény kétszer költ, a rest készer fárad.
Fösvény mindent duplán fizet.
Fösvény maga sem mer jólakni.
Fösvénynél nincs vétek.
Fösvénynek soha sincs elég.
Fösvénytől jut, de torkostól nem.
Az előző link tartalmát inkább bemásolom, nehogy töröljék a választ az oldal miatt:
Fösvénység
Latin közmondás: Avarus est, cui Deus non sufficit. A fösvény az, akinek az Isten nem elég.
Német közmondás: Der Geitz hat seinen Got im Kasten. A fösvénynek az Istene a kincses ládájában van.
Horatius: Semper avarus eget. A fösvény mindig nélkülöz.
Eötvös: A fukarnál nincs nagyobb tékozló. Elfecsérli életét oly valaminek megszerzésére, amivel élni nem tud s nem akar.
Francia mondás: A fukarságnak nem jut más a maga kincséből, mint az a félelem, hogy elveszíti.
Szalézi Szt. Ferenc: A fösvénység sajátos neme a láznak, melyet annál kevésbé érzünk, minél erősebb és hevesebb.
Qurintilianus: Tam deest avarc, qoud habet, quam quod nem habet. Annyira hiányzik a fösvénynek, amije van, mint az amije nincs.
Balzac: A fösvénynek két tápláléka van: a pénz és mások megvetése.
Perlaky: Vannak emberek, mint Moliére Harpagonja, akik egész éjjel a pénzüket csiszolják, visszatartják a lélegzetüket, amikor a szabó mértéket vesz, nem tesznek pontot az "i"-re, mert drága a tinta.
Volt egyszer egy fösvény, akinek valami vesztesége keletkezett. Úgy elkeseredett emiatt, hogy kapta magát, felszaladt a padlásra és felakasztotta magát. Ám szemmel tartotta őt hű szolgája, odaszaladt és levágta a kötélről. Nos a hónap végén a fösvény a szolga béréből levonta az istráng árát, amit elvágott.
Magyar közmondás: A fösvény anélkül is szűkölködik, amije van, anélkül is amije nincs. A fösvény maga sem mer eleget enni.
Nagy Szent Gergely: A fösvénység gyakran a takarékosság mezébe öltözik, a tékozlás pedig a nagylelkűségébe.
Bika alatt borjút keres.
Ebszijjal kötött erszényű.
Megfejné a bakkecskét is.
A koncot a kutya fiának se adja.
A követ is megnyúzná, ha bőre volna.
Most látom, hogy volt pár elütési és helyesírási hiba a válaszaimnál (másoltam a szövegeket, és nem ellenőriztem le):
Helyesen (nehogy gond legyen a házival ezek miatt):
Fösvény kétszer költ, a rest kétszer fárad.
Fösvény maga sem mer jóllakni.
Bika alatt is borjút keres.
Ebszíjjal kötött erszényű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!