Irodalomból fogalmazást kellene írnom. Te hogy írnád meg ezzel a témával? [lejjebb kicsit több]
Fogalmazást kell írnom ezzel a címmel: Hazám!
Babits Mihály Hazám! Az igazi ország -ról tanultunk, ehhez kapcsolódóan kell gondolom.
De nem tudom, hogy kezdjem el.
Szállj ki, lelkem, keresd meg hazámat!
Oly hazáról álmodtam én hajdan,
mely nem ismert se kardot, se vámot
s mint maga a lélek, oszthatatlan.
Álmodj, lelkem, álmodjad hazámat,
mely nem szorul fegyverre, se vértre,
mert nem holt rög, hanem élő lélek.
Galamb álom! s rókák rágtak érte;
odu-féltő kapzsi szenvedélyek.
Az én álmom sohse legyen róka!
Az én tanyám' magassága védje!
Lelkem madár, tág egek lakója,
noha mindig visszajár fészkébe.
Hat nem konnyu :)..
1. nemvagom, mikor irta a verset, gondolom az irodalomkonyvedben benne van, gondold vegig, mi tortent akkor Magyarorszagon vagy Magyarorszaggal. ha pl a valami haboru volt (volt egy par az elete soran) akkor biztos habsburg-magyar felek marakodtak az orszagert, neki meg mar a fasza kivolt vele.
2. tudom, nehez, de gondolg vegig, neked mi a bajod/"nem bajod" a mostani helyzettel (nem politizalasra hanem velemenykifejtesre gondolok). mittomen...nekem az a bajom hogy a magyar emberek elfasultak es Babits is igy gondolhatta, mert benne van a versben: "mert nem holt rög, hanem élő lélek." (ez lehet hulyeseg most csak irtam egy peldat.) az azert kedves lenne, ha osszekotned a gondolataid a verssel, nem csak irnal a vilagba. :)
az se kell, hogy igaz legyen, amit leirsz, csak ne legyen orbitalis hauzgsag. azt pl ne ird, hogy babitsot az zavarta, hogy 2010-ben szetlopjak a nemtomkik az orszagot mert ez igy hulyeseg es raadasul megintcsak vagdalkozas.
3. a vegen ott van: "Lelkem madár, tág egek lakója, noha mindig visszajár fészkébe." kettosnyil: a feszke az orszag, neha elmegy innen, de visszajon. szeret visszajonni? elvagyik innen? muszaj itt lennie? tararara. ide megint belerakhatod a velemenyed, hogy "en is kimennek kulfoldre tanulni, de biztos hianyozna a teliszalami meg a turorudi." :)
sorry ez csak akkor mukodik szabadabban fogalmazhatsz. ha szigoruan a verset kell analizalni (nem análizálni) akkor ez az oldal is segithet:
ez mondjuk az otodik talalat gugliban ugyh annyit te is megtehetsz h kigugluzod azt a szot, h "verselemzes..."
de nem verset kell elemeznem, mert a saját érzésemet és gondolatomat kell leírnom a Hazámról, Magyarországról.
Köszönöm Szépen!!!!!!!!!!!!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!