Kati megy vásárolni/Vásárolni meg Kati mi a különbség?
Semmi, az elsőben előbb van az alany, később az állítmány, a 2.-nál fordítva.
Az első esetleg lehet kérdés: Ki megy vásárolni? Kati megy vásárolni?
Először én is azt gondoltam, amit a 2. válaszoló, aztán rájöttem, hogy ez nem a sorrendtől függ, hanem a hangsúlytól.
KATI megy vásárplni. (Nem PISTI, és nem HERKÓPÁTER.) Kati megy VÁSÁROLNI. (Nem GÖRKORCSOLYÁZNI, és nem KERINGŐZNI.)
Ugyanez áll a mésodik mondatra is. (Persze lehet, hogy tévedek.)
A legegyszerűbb még mindig az lenne, hogy "Kati vásárolni megy". Persze itt is érvényes a kétféle hangsúly, ami csak akkor változtatná meg a mondatot, ha "Megy Kati vásárolni" lenne.
Egy ilyen egyszerű mondat, és mennyi mindent lehet belőle kihallani!
De kérdező... Az a "megtudnátok" azért nagyon fájt... :-(
Értem én, amit Julianna ír, nem is vitatom, csak az jut eszembe, hogy a magyarban eleve elöl van a hangsúly a szavakon, nekem az lenne logikus, hogy a mondatoknál is. Egy kicsit erőltetettnek tűnik, hogy "Kati megy VÁSÁROLNI", azaz, hogy a mondat végén külön hangsúlyt tegyek egy szóra, amikor a mondat elejére rakva eleve hangsúlyos (ismét csak hangsúlyozom: nekem - mert lehet, hogy tök tévúton járok).
Kedves Kérdező, a tanárod nyilván elárulja majd a választ. Ha nem gond, esetleg leírnád majd egy-két szóban? Köszi! :*
Osztva a #4-es és nem osztva a #3-as válaszoló véleményét, a magyar nyelvet használók a fontos, HANGSÚLYOS dolgokat szedik a mondat elejére.
Különösen akkor, ha az eltér a sablonos alany, állítmány, tárgy sorrendtől.
Egy egyszerű kijelentő mondatnak az elején van a szakaszhangsúly, és a mondat hanglejtése ereszkedő.
Tehát lényeges különbség nincs a két modat közt.
Árnyalatnyi különbség a kettő között, hogy míg az első mondatban Katin van a hangsúly és az a fontos, hogy ő csinálja, addig a második mondatban a vásárlás van hangsúlyozva. Tehát vásárolni megy Kati, és nem máshová.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!