Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek logikám nem nagyon van....

Matek logikám nem nagyon van. Tudnál segíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Áprilisban matek kisérettségit írok, és hát kaptam hozzá lokiai feladatokat, de nekem nincs logikám az ilyenekhez. Tudsz segíteni? Tudom, hogy ezt így neten keresztül nem egyszerű, dehát...

1. Kör alakú terem küzdőterének két átellenes pontjában egy-egy gladiátor van, akik az uralkodóhoz futnak egyenes vonalon. Az egyik 20 métert, a másik 21-et tesz meg. Mekkora a kör sugara?

2. Egy pénzérmét háromszor feldobuk. Mekkora az esélye, hogy egyszer fejet, kérszer írást kapjunk?

3. Milyen valós x-re értelmezhető a következő kifejezés?: (X+1):(X-1)

Egyik feladatnál sem a közvetlen megoldás érdekelne, hanem a számítás módja.

Köszönök szépen minden segítséget!

2010. jan. 16. 20:30
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
40%

1. Ha a kör átellenes pontjain állnak, akkor az átmérő két végpontján vannak. Tehát az átmérő=20m+21m=41m. Ebből a sugár pont a fele, vagyis 20,5 m

2. Ha háromszor dobjuk, a lehetőségek:

f+f+f

f+f+í

f+í+í

í+í+í

Ez 4 lehetőség ebből 1 jó nekünk.Tehát az 1fej+2 írás esélye 25 %.

3. X-1 a nevezőben van, tehát x nem lehet 1. ezen kívűl minden x-re értelmezhető.

2010. jan. 16. 20:45
 2/14 anonim ***** válasza:
66%

Szia!

Az elsőt tudom (azt hiszem), de nem vagyok benne biztos, hogy jó a megoldásom.

Szóval felveszel egy kört, ebben kijelölsz egymással szemben 2 pontot (ők a gladiátorok.) Majd egy harmadik pontot a 2 fölé, középtájt. Ha ezeket összekötöd egy derékszögű háromszöget kapsz, innentől kezdve Pitagorasz tétel.

20^2+21^2=c^2

400+441=841

Ez a sugár kétszerese, szóval ezt osztod kettővel így: 841/2= 420.5 méter a megoldás. Szerintem :)

2010. jan. 16. 20:46
 3/14 anonim ***** válasza:
66%
Mekkora jó alak az első válaszoló:-)
2010. jan. 16. 20:47
 4/14 anonim ***** válasza:
26%

az elsőhöz nem kell semmi féle pitagorasz.

A két gladiátornak a megtett útját összeadod,hiszen mindketten ugyanabba a pontba futnak..az "d"...elosztod kettővel megkapod "R"-t azaz a sugarat.

2010. jan. 16. 20:55
 5/14 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen...nagyon logikásak vagytok. =)

Nem akartam elsőre nagyon sok mindent kérdezni, de így másodszorra is kérdeznék még valamit, ha nem tűnök túl bunkónak.

4. egy tíz fős társaságból hány féleképpen lehet 2 ember kiválasztani? Én itt 81-re gondolnék, mint megoldás, de érdekelne, hogy ti mit gondoltok.

és a kérdéseben a második feladat megoldásához lenne még annyi kérdésem, hogy ha monjduk n-szer dobok fel valamit (mondjuk 60-szor) akkor annak hogyan alakul a megoldóképlete?

mégegyszer köszönök mindent. és nagyon jó fejek vagytok :)

2010. jan. 16. 20:58
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

voltak jó gondolatok, meg voltak elszámolások.

1.

a feladat csak akkor oldható meg, ha az uralkodó az aréna szélén áll.

ekkor a szabály amit használni kell a következő:

egy adott kör, adott átmérőjének két végpontja legyen A és B. a körvonal valamelyik tetszőleges pontja (de nem az átmérő valamelyik végpotja) legyen C. az ABC háromszög derékszögű, a derékszög a C csúcsnál van.

innen pitagoras tétel, a második elfelejtett gyököt vonni.

a jó megoldás:

20^2+21^2=D^2

400+441=841

gyök(841)=29 (ennyi az átmérő)

tehát a sugár 14,5 méter

2.

minden dobás vagy fej, vagy írás. három dobás, tehát a lehetőségek száma 2*2*2=8

konkrétan:

1. fff

2. ffi

3. fif

4. fii

5. iff

6. ifi

7. iif

8. iii

ebből nekünk jó: 4,6,7

azaz a valószínűség 3/8 azaz 37,5%

3.

nullával osztani nem lehet.

azaz (X-1) nem lehet nulla

azaz X nem lehet 1

2010. jan. 16. 21:11
 7/14 anonim ***** válasza:

"egy tíz fős társaságból hány féleképpen lehet 2 ember kiválasztani? Én itt 81-re gondolnék, mint megoldás, de érdekelne, hogy ti mit gondoltok. "

4 alatt 2, géped kiszámolja. Viszont el kell szomorítsalak, ez nem logika, csak minimális valószínűségszámítás meg minimális geometria :(

2010. jan. 16. 21:12
 8/14 anonim ***** válasza:

4.

az első emberre van 10 lehetőség.

a másodikra már csak 9 lehetőség van.

ez azt jelenti, hogy 10*9=90 féle választás lehetséges.

de ha csak az a lényeg, hogy kiválasztunk két embert, akkor mindegy, hogy milyen sorrendben választunk (minegy melyik az első és melyik a második) ezért ezt osztani kell kettővel.

azaz az eredmény 45.

2010. jan. 16. 21:15
 9/14 anonim ***** válasza:

21:12 vagyok

mármint 10 alatt a 2

2010. jan. 16. 21:17
 10/14 anonim ***** válasza:
21:11-esnek. a 2. feladatnál 8 lehetőség akkor van, számít a dobások sorrendje is.De ha mindegy, hogy milyen sorrendben dobjuk a fíí-t, akkor csak 4 lehetőség van.
2010. jan. 16. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!