Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Jó matekosok, most ez hogy van?

Jó matekosok, most ez hogy van?

Figyelt kérdés

g(x)=|x|+|x-3|

Ez az a függvény. Valaki letudná adni a kordinátákat, hogy ezt hogy kell?:S Egyáltalán ezta két függvényt, hogy lehet összeadni?:S

Előre is köszönöm.:)

2010. jan. 14. 17:06
 1/7 anonim válasza:
100%

Szia, ha nem tévedek, akkor ez a megoldás:

[link]

:)

2010. jan. 14. 17:18
 2/7 A kérdező kommentje:
Hát te most megmentetted az életem, vagyis a matekjegyem.xD Nagyoon- nagyon köszi NEKED!:D
2010. jan. 14. 17:26
 3/7 anonim válasza:

De tévedtem, plusszal számoltam bocsi, ez a jó :D

[link]

2010. jan. 14. 17:28
 4/7 anonim ***** válasza:

Mit kell csinálnod ezzel a függvénnyel? Ábrázolnod kell, vagy esetszétválasztással leírnod?

Az abszolútérték-függvénynek a nullában töréspontja van. Jelölje a függvény változóját x. Ha ebből kivonsz egy adott számot, például hármat, akkor a töréspont eltolódik. |x-3| töréspontja így 3-ba kerül.

Tekintsük most az összegfüggvényt. A két összeadandó függvény töréspontjai három intervallumra osztja a számegyenest: a nullánál kisebb, a nulla és három közötti, és a háromnál nagyobb számokra.

A nullánál kisebb számokon mindkét abszolútértékes függvény csökken, meredekségük -1, így az összegfüggvény meredeksége -2. Nullához az összeg 3-at rendel. Nulla és három között az egyik függvény meredeksége 1, a másodiké -1, összeadva 0. Háromban a függvény 3-at vesz fel. A háromnál nagyobb számokon mindkét összeadandó meredeksége 1, tehát az összegfüggvényé 2.

Ez alapján fel lehet írni a függvény esetszétválasztásos definícióját:

f(x)=-2x+3, ha x<0

f(x)=3, ha 0<=x<3

f(x)=2x-3, ha 3<=x

Amit itt levezettem, azt behelyettesítés alapján is felrajzolhatod.

2010. jan. 14. 17:29
 5/7 anonim válasza:
Látod, látod az előttem szóló a jó matekos, én csak Mapleztem -.-
2010. jan. 14. 17:31
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi nektek.:) Aranyosak vagytok:) Természetesen ját a 100% :):D
2010. jan. 14. 17:44
 7/7 A kérdező kommentje:
Első válaszolóm, miért kell a +3-ra tolni a függvényt?:O Hogy-hogy nem maradhat rajta az x tengelyen?
2010. jan. 14. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!