Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Domborútükör görbületi sugara...

Domborútükör görbületi sugara 60cm. Hol, mekkora és milyen képet alkot a tőle 180cm-re álló,80cm magas tárgyról?

Figyelt kérdés
2010. jan. 10. 16:20
 1/4 anonim ***** válasza:

hát én ezt így meg nem mondom neked, de szerintem arányosan kicsinyítsd le, és szerkeszd meg

Nem tudom, hogy tudod-e hogy hogyan kell csinálni, de azért leírom (ha meg tudod, akk nem olvasod el :D)

húzol egy egyenest, majd egy arra merőlegeset(ez a tükör). a metszéspontból a görbületi sugárral(6cm), és a görbületi sugár felével(3cm) is elmetszed az eredeti egyenest (nem kell kört csinálni, elég csak 1 kis metszés) ezekből a pontokból lesznek a fókusz, ill a 2fókuszpontok

ez után, az egyenes bal oldalén a tükörtől kimérsz 18 centit, majd itt állítasz egy 8 centi magas merőlegest, aminetk a tetejére rajzolsz 1 nyilat ez lesz a tárgyad

aztán húzol az eredeti egyenessel egy párhuzamo egyenest ugy, hogy a kettejük távolsága 8 cm legyen, tehát a most meghúzott egyenes érintse a tárgyad csúcsát. ez úgy fog visszaverődni a tükörről, hogy a tükör jobb oldalán lévő fokuszpontot fogja metszeni

ezután egy olyan egyenet húzol, amiérinti a tárgyad csúcsát, és a tükör, és az eredeti egyenes metszéspontján megy keresztül. ez ugyanolyan szögben fog visszaverődni, mint ahogy érkezett, szóval szöget kell ,másolnod

a két visszavert fénysugár metszéspontjában fog álln a kép, de mivel domborútükörről van szó, valéószínű, hogy csak a meghosszabbítások fogják metszeni egymást

ha a tükör jobb oldalán lesz a kép akk látszólagos, ha a bal oldalán, akkor valódi.

2010. jan. 10. 16:55
 2/4 anonim ***** válasza:

A domború gömbtükör bármely tárgyhelyzetben látszólagos, egyenes állású, kicsinyített képet alkot.

A kép távolságának és nagyságának meghatározásához a leképezési törvényt kell használni.

f=r/2 domború tükör fókusztávolsága negatív, ezért

f=-30

T=80

t=180

leképezési törvény: 1/f=1/t+1/k

1/30=1/180+1/k

ebből k=-36

K/T=k/t

K/80=-36/180

K=-16

2010. jan. 10. 20:56
 3/4 anonim ***** válasza:
előző vagyok természetesen az eredmény cm-ben van :)
2010. jan. 10. 20:56
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, köszönöm!!! Imádlak titeket basszus!!!:)
2010. jan. 11. 20:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!