Charles Darwin evolúciós elmélete, plussz feladat?
Az interneten értelmes, és nem túl bonyolult szöveget találni az evolúcióról... hát nem egyszerű feladat!
Ez az oldal iskolásoknak készült, bár (mint láthatod) az evolúcióbiológia 12-es tananyag:
Némi kérdezz-felelek az evolúcióval kapcsolatban:
Ez pedig az evolúcióelmélet történetéről:
Könyvek közül én nagyon tudom ajánlani Ernst Mayr - Mi az evolúció? című könyvét, de (bár ismeretterjesztő könyv) az is sokkal részletesebb, mint amire szükséged van. Ezen kívül Richard Dawkinsnak van számos (népszerű) ismeretterjesztő könyve, ő azonban kissé hajlandó a redukcionizmusra, ha jól tudom, a legtöbb evolúcióbiológus nem (egészen) ért vele egyet.
És persze lehet olvasgatni Charles Darwintól A fajok eredetét is. :) De az egészet elolvasni nagyon hosszú volna, és valószínűleg értelmetlen is.
Egyébként esetleg a tanárodtól kérhetnél segítséget a megfelelő források ügyében. Remélem tudtam valamennyit segíteni!
Hetedikesnek én nem ajánlanám magát Darwint, A fajok eredete nehéz olvasmány. De ha szereted a kihívásokat, ne tántorítson el:
A negyedik fejezetet szokás tanítani, de kell a harmadik is. (Malthus törvényei miatt.)
Sadam87 első linkje szerintem bőven jó.
Röviden-tömören Darwin evolúciós rendszerének az a lényege, hogy Linnével ellentétben Darwin természetes rendszerezést használt. Külső és belső tulajdonságokat, a feltételezhető rokoni kapcsolatokat nézte és így építette fel a rendszerét.
Érdekessé, hogy tehetnéd? Hát, ez fogós kérdés, szerintem, akit nem érdekel a biológia, a rendszerezés alapjai sem fogják lenyűgözni xD De esetleg interaktívvá teheted az előadásod, megkérheted őket, hogy hozzanak létre egy fejlődéstörténeti rendszert vagy ilyesmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!