1. Gergely egy kis csapattal kitör a törökre, mit zsákmányolnak? 2. Egyre hevesebb az ostrom, ideje bevetni Gergő találmányait, mik ezek! ( az összes találmány kéne! )
1. Jumurdzsák gyűrűjét
2.Gergely festékes zsindelyt, faggyút, szalonnát, szalmába pólyált puskaporos, kénes bögréket dobáltat a török emelte egyre magasabb hasábfa- és rőzsehalmok közé. Aztán felgyújtatja a fabástyát, amely máglyaként ég a bögrebombáktól.
Az első válasz rögtön rossz. A gyűrűt Gábor pap veszi el Jumurdzsáktól a regény elején és halála előtt hagyja Gergelyre. Az első zsákmány:A piacon mindjárt megkezdődött a kótyavetye. Öt megrakott szekér és nyolc apró török ló.
A cipóosztó deákot kihúzták az ágyból. Egy asztalt eléje, egy dobost melléje. Kikiáltónak megtették Bódogfalvit.
- Kezdjük a lovakon - mondotta Pető.
- Egy gyönyörű arabus ló - kezdte Bódogfalvi.
- Vedd össze a kettőt - szólt Mekcsey.
Mert két egyforma kis pej ló volt a zsákmányban.
No, azokra senki se ígért, de azért elkeltek. Dobó megbízta Mekcseyt, hogy a két szép lovat vegye meg az apródoknak. Hát Mekcsey megvárta, szól-e valaki.
De mindenki a fegyverekre és a ruhafélékre tartogatta a pénzét: Mekcsey megvette négy forinton mind a nyolc lovat, és bevezette az istállóba.
A szekerek következtek. Azokból már bőven fordult ki a sok szép fegyver. Egy-két dénáron ékköves kardot, elefántcsont nyelű puskát lehetett venni. Az asszonyok a ruhaféléért versenyeztek. Fügedy egy húszfontos buzogányt vett, Paksy Jób bársonycsótárt, Zoltay egy ezüstsisakot, amelynek orrvédő pecke volt. Hullt a pénz Mihály deák elé, s a deák szorgalmasan jegyezte, hogy ki mit vett, és mennyit adott érte.
Mikor az első szekérnek a fenekére értek, Bódogfalvi vidáman kiáltott:
- Most pedig következik ama híres Dárius királynak a kincsesládája!
S egy katona segítségével szép, borjúbőrös ládát emelt a saroglyára.
A láda be volt csukva, de zár vagy lakat nem látszott rajta. Balta kellett, hogy felszakíthassák.
A vár népe szinte nyomta egymást kíváncsiságában. Ha a Dárius kincse nincs is a ládában, bizonyosan értékes holmi van benne.
- Én egypár ezüstkupát szeretnék venni - mondotta a várnak az egyik kocsmárosa.
- Én egy szép selyemkendőt - szólt egy piros csizmás leány.
Merthogy már egy csomó női ruhát meg egynéhány virágcserepet dobtak le a szekérről, nyilvánvaló volt, hogy némelyik török tiszt elhozta a feleségét is.
- Én csak egy pár papucsot szeretnék - mondotta egy öregasszony. - Mindig hallottam, hogy a török jó papucsot varr.
A láda felpattant.
A nézők nem csekély meglepődésére egy hat-hét éves fiúcska emelkedett ki belőle.
Egy fehér arcú, őzszemű, ijedt török gyermek. A haja rövidre nyírt. A testén ingecske. A nyakán egy aranypénz.
+ ekkor kapták el a saját kémüket is.
A fentiekből a legfontosabb a török gyerek, ha csak egyvalamit kell írni.
Gergely találmányai a puskaporos bögrék, tüzes kerék, tüzes hordók
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!