Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A tömege vagy a súlya jellemző...

A tömege vagy a súlya jellemző igazán a testre? Ezt egyáltalán nem értem.

Figyelt kérdés
2009. dec. 15. 20:18
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem inkább a tömege, mert az állandó. Súlya pedig függ a gravitáció erősségétől, és kell hogy nyomja az alátámasztást, vagy húzza a felfüggesztést. Ha pl repül, akkor nincs súlya, de tömege van.

Így szerintem inkább a tömege.

2009. dec. 15. 20:30
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm.!!
2009. dec. 15. 20:33
 3/4 anonim ***** válasza:

Az első majdnem jó, csak néhány dolgot félremagyarázott.

Szóval: a testet a tömege jellemzi, ezt m-mel jelöljük. Mivel van tömege, ezért részt vesz a gravitációs kölcsönhatásban, tehát hat rá egy nehézségi erő, amit nagyvonalúan elnevezhetünk súlyerőnek. Ez azonban m*g-vel egyenlő, amiben g az adott pontra érvényes gravitációs gyorsulás. Ez tehát nem jellemző a testre, mert az értékét a testen kívül a helyi g is meghatározza. Az azonban nem egészen igaz, hogy ha repül, akkor nincs súlya. Van neki akkor is és van egy ellenerő, ami ezt a súlyerőt kiegyenlíti - éppen ezért repül és nem zuhan le. Amivel összekeverhette, az a szabadesés. Olyankor a test a súlytalanság állapotában van: g-vel gyorsul, ekkor pedig úgy viselkedik, mintha nem lenne súlya.

2009. dec. 16. 10:55
 4/4 anonim ***** válasza:
Repülésre én éppen a ferde hajítást gondoltam, de igazad van, nem írtam le ezt egyértelműen.
2009. dec. 16. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!