Mikor használjuk az als és mikor a wenn kötőszót? További kérdések lent.
1. A setzen ige mikor vonz tárgy esetet, és mikor nem? setze és setze mich
2. Mikor használjuk a was für einen és mikor a welche kérdőszót? pl.: Welchen Rasierapparat schenkst du deinem Bruder? vagy Was für einen Rasierapparat..?
3.Helyes ez a mondat? Wie viele Stunden Aufenthalt hat der Zug in Franfurt?
Köszönöm a válaszokat!
als---> mint akkor használjuk, ha két dolgot össze akarunk hasonlítani és az egyik jobb, mint a másik. Pl.:Én jobb vagyok németben, mint te.--->Ich bin besser in Deutsch, als du.
wie--->mint akkor használjuk összehasonlításnál, ha az alanyok egyenlöek. Pl.:Én ugyan olyan jó vagyok németben, mint te. Ich bin genau so gut in Deutsch, wie du.
1. a "setzen" mindig tárgyesetet vonz. Amire te gondolsz az a visszaható névmás:sich setzen
2. was für einen---> ha tipusát akarod megneveztetni. Pl. Bosch, vagy Akkurasierapparat.
welchen---> melyiket...itt Ez meg Az között választhatsz.
3, helyes. Wie viele---> itt válaszul konkrétan megnevezik az idötartalmat. Pl. 3 órát.
a wie viel-nél meg kapsz egy meghatározatlan idöt. Pl sok, egynéhány, pár...:)
als, wenn kötőszók..mintkettő azt jelenti, amikor. Ha jelen időben vagy általánosságban beszélsz akkor a wenn-t használhatod Pl.: Wenn ich hungrig bin, esse ich.
Ha múlt időről van szó, akkor mindkettőt használhatod.
Ha valami olyanról beszélsz, amit többször megcsináltál vagy többször is előfordulhat akkor wenn..pl.: Wenn ich lernte, bekam ich eine Eins.
Ha olyan dologról beszél, ami egyszer történt meg, akkor als. pl.: Als ich 5 Jahre alt war, konnte ich noch nicht lesen.(bár egy évig tartott, de csak egyszer voltál 5 éves ezért als.)
Ez nem annyira egyszerű nyelvtani rész, de rá lehet érezni, remélélem tudtam segíteni. Próbáltam érthető lenni..:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!