A hét legkisebb pozitív többszörösei?
Gondolom az a kérdés, hogy az 1;2;3;4;5;6;7 számoknak mik a többszörösei. Ehhez ki kell számolnunk a legkisebb közös többszörösüket, vagyis az [1;2;3;4;5;6;7]-et. Mivel az 1-nek minden szám többszöröse, ezért kivehetjük, így már csak a [2;3;4;5;6;7] kell. Írjuk fel a számokat prímtényezős alakban:
2=2
3=3
4=2*2=2^2
5=5
6=2*3
7=7
A tanult módon az összes előforduló prímtényezőt össze kell szoroznunk a legnagyobb hatványon:
2^2*3*5*7=420, tehát [1;2;3;4;5;6;7]=[2;3;4;5;6;7]=420. Ezt a számot tetszőleges "k" egész számmal megszorozva megkapjuk a szám egy többszörösét, tehát ezeknek a számoknak a többszörösei 420*k alakúak, ahol attól függően, hogy milyen többszörösöket keresünk, k értéke pozitív egész, nemnegatív egész, nempozitív egész, pozitív egész, vagy tetszőleges egész.
Nem jól írtam ki a kérdést mert nem nagyon volt időm,mert sietnem kellett.
A kérdés az lett volna hogy mi a hét legkisebb pozitív többszöröse a 7 vagy a 14,mert ahogy a második válaszoló írta többszöröst csak két szám esetén kereshetünk de itt csak a 7 volt megadva.
Harmadik válaszoló teljesen igazad van,de nem ez volt a kérdés vagyis én rontottam el mert nem írtam le teljesen mert telefonról írtam és nem tudtam sokat írni meg ahogy említettem siettem is.
A második baromságot, mint ahogy láthattad is, nem csak két szám többszörösét lehet vizsgálni.
1 számnak is lehet ugyanígy vizsgálni, d emivel 1 számról van szó, gyakorlatilag fölösleges ezt a módszert használni.
Az x szám k*x, amennyiben k egész, erre írtam fent, hogy attól függően, hogy milyen többszörösöket keresünk szoríthatjuk meg k előjelét.
Természetesen a 7 önmagának többszöröse, mivel 7=7*1, így a fenti definíció szerint k=1. 14-re k=2, és így tovább. Tehát 7 pozitív többszörösei: 7; 14; 21; ..., minden 7*k alakú szám.
Látod utolsó erre nem is gondoltam :) de van egy érzésem hogy matekversenyen eszt nem díjaznák :)
És még mielőtt valaki/valakik nekiállnának csalónak nevezni ,hogy a kérdést matek verseny után írtuk mert nem voltunk benne biztosak hogy a 7 vagy a 14 :)
*gondoltunk
(mielőtt valaki belekötne :) )
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!