Kémia házidogámból szeretnék kérdezni. Ti mit tudtok mondani?
Ha tudtok valamit róla, akkor így számmal jelöljétek melyikre gondoltok, és felpontozok mindenkit, akkor is ha rossz választ mond.
1, Mi a legfőbb jelentősége:
-Fehérje
-Zsír
-Szénhidrát
2, Hogyan keletkeznek a szénhidrátok?
3, Mi a jelentősége annak, hogy a zsírok és olajok vízben oldhatatlan vegyületek?
4, Mitől avasodnak a zsírok?
5, Mit állítanak elő a zsiradékokból?
Ha nem bohóc választ kapok, azon kívül mindenkit felpontozok. :)
1. A fehérje az izomműködéshez elengedhetetlen, és még számos biológiai folyamathoz fontos, például beépül a csontokba is, a DNS alkotóelemeit is adják, stb. A zsírok és szénhidrátok főleg tápanyagraktárként funkcionálnak.
2. A szénhidrátokat a növények fotoszintézis útján állítják elő szén-dioxidból és vízből, napfény hatására.
3. Hűha, hát itt nem tudom mire gondolnak. Talán arra hogy a zsírok lipoproteineket képeznek, amik már vízoldható vegyületek és így történik a szállításuk a szervezetben. De fontos, hogy vannak a szervezetünkben apoláris részek is, amik például a zsírban oldódó vitaminok tárolásában játszanak szerepet.
4. A zsírok azok hosszú szénatomszámú karbonsavak és glicerin észterei. Amikor ezt levegőn állni hagyjuk, akkor lassan reagálnak oxigénnel, melyek során különböző karbonsavak, ketonok, aldehidek keletkeznek, ezek okozzák a kellemetlen avas ízt.
5. A zsírokból szappant lehet előállítani nátrium-hidroxidos főzés segítségével. Először a lúg felbontja a glicerinésztert (karbonsavra és glicerinre), majd nátriumsót képez a karbonsavból, ezt nevezzük szappannak (hosszú szénatomszámú karbonsav Na-sója).
Oh köszönöm:) Felpontoztalak. Esetleg tudsz segíteni, félreírtam, a feladat úgy volt hogy:
Hogy keletkeznek a szénhidrátok? Folyamat neve:
________+_________ -> cukor + ____________
Pont ezt írtam le csak szavakkal :D Na jó, az oxigént nem mondtam.
CO2 + H2O ---> cukor + O2 Folyamat: fotoszintézis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!