Szófaj felismerés!? (A legtöbbet tudom de azért azt is leírom, BIZTOS AMI BIZTOS! )
Szívesebben vettem volna, ha ideírod azt, amit tudni vélsz, és csak javítani vagy kiegészíteni kellene. Ezek a legkevésbé sem nehezek!
fiú, asztal, lábát, sámlira, újságot: főnevek
érdeklődő, alaccsony, kerek, kis, piros, legfrissebb: melléknév
üldögél, helyezi, olvassa: ige
a, az: határozott névelő
úgy: határozószó
és: kötőszó
"egyszerűen a milyen? kérdésre válaszol"
Mint a melléknévi igenév is.
"az igei eredete elhanyagolható."
Ezt ki dönti el?
Az érdeklődő (vevő, adományozó, stb) vagy melléknévi igenév, vagy főnév, de tudtommal sosem melléknév.
Abban a mondatban, hogy: "Ma bejött a boltba két érdeklődő.", ez a szó egyértelműen főnév, mivel a ki/mi kérdésre válaszol. Szóval vagy főnév, vagy melléknévi igenév. A kérdezett mondatban ez utóbbi.
1. Én egy szóval nem állítottam, hogy a festő vagy vevő melléknevek. Arra kívántam példát hozni, hogy attól, hogy valami eredetére nézve melléknévi igenév, még nem biztos, hogy az. Jelen esetben főnevek, feltételeztem, hogy ezt más is tudja.
2. Ki dönti el? Nyilvánvalóan a szövegkörnyezet. Itt: a fiú nem érdeklődik, hanem érdeklődő, kiváncsi természetű.
3. És ezzel át is mentünk a másik kérdésre: a milyen? kérdésen én azt értem, hogy tulajdonságot fejez ki, mint az érdeklődő is ebben a mondatban. A folyamatos melléknévi igenév nem tulajdonságként válaszol a milyen? kérdésre, sokkal inkább úgy kellene rá kérdezni, hogy "mit csináló?" (Éppen milyen cselekvést végző?)
az: mutató névmás/határozott névelő
érdeklődő: melléknévi igenév
fiú: főnév
alacsony: melléknév
kerek: melléknév
asztal: főnév
mellett: határozószó
üldögél: ige
lábát: főnév (tárgyas)
a: határozott névelő
kis: melléknév
piros: melléknév
sámlira: határozóragos főnév
helyezi: ige
és: kötőszó
úgy: határozószó
olvassa: ige
legfrissebb: felsőfokú melléknév
újságot: főnév (tárgyas)
Utóbbi vagyok.
Az érdeklődő semmiképpen sem melléknév. A melléknév és ige ötvözete a melléknévi igenév. Pl.: Aggódó anya, Érdeklődő vásárló. Olvasd el a Magyar Helyesírás Szabályait utána válaszolhatsz :)
Bár átgondolva, végső esetn használható melléknévként is.
Talán melléknévi igenév Pl.: Az érdeklődő fiú vásárol.
Melléknévknt pedig Pl.: Ő érdeklődő típus.
De inkább igenév.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!