Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem tudnál hexameterben 6...

Nem tudnál hexameterben 6 soros verset írni? ^^

Figyelt kérdés
Magyarra kellene,de nem konyítok a versekhez :S Lédszi segítsetek!
2009. dec. 4. 20:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
egy-két ritmikai pontatlanságot leszámítva igenis hexameteres.
2009. dec. 5. 18:55
 12/15 anonim ***** válasza:

Előző: Nem tudom, mit értesz egy - két alatt, íme a ritmusképlete. A rövid szótagot ponttal jelöltem, mert kis görbe aláhúzásom nincs. Elválasztottam, hogy kb szerintem hol lehetnek az ütemhatárok, teljesen kócos sorok is vannak benne:

hexaméterben kell írnom hatsoru verset,

- .| - - | - - | - - | - . . | - .

köpve a nyelvtani problémákra s a helytelen szókra.

- . . | - . . | - - | - . . | - . - | - .

mint igazi költőnek jár nékem e szabadság.

- . .| . - | - - | - - |. . . |- -

sajnos pár helyen nem lesz teljesen tiszta a ritmus,

- - | - . . | - - | - . - | - . . | - .

mégis összességében egy nagyszerű mű ez.

- . | - - | - - | . - | - . - | - .

íme az uccsó sor, - úgy vélem, élvezetes volt.

- . . | - - | . - | - . | - . . |- -

Van benne |. -|, van benne |- .|, van benne |-.-|, holott hexameterben ez kimondottan tilos. (Kivétel a végén, ahol lehet |- .| a |- -| helyett.)

Látszik, hogy te például az első szó "helytelen"-jét |- . .| -ként érted, de mivel mássalhangzó van utána, ezért az utolsó szótag hosszú, azaz igazából |- . -| lenne. Hasonló a harmadik sor "teljesen"-je, ami szintén mássalhnagzó miatt |- . -| lesz |- . .| helyett.

De ajánlok egy fogadást, ha így névtelenül benne vagytok. Mutassátok meg egy (bármilyen) magyartanárnak ezt a verset, és ha szerinte jó hexameter, akkor írok a kérdezőnek egy 20 soros hexamteret ami vállalható és beadható, tehát csúnya szavak nélkül.

Azonban ha én nyerek, akkor a kérdező igenis megküzd a feladattal és megírja a hexameterét saját kezűleg, ide bemásolja, és addig javítgatja, míg nem tökéletes.

Áll az alku?

2009. dec. 5. 21:38
 13/15 anonim ***** válasza:
én személy szerint bevallom, hogy nemcsak defetista állat vagyok, de lusta dög is. mindenbe beleegyezem, ha elég nyomatékosan mondják. jó, elcseszett hexameter. mondjuk úgy, posztmodern pszeudohexameter :D de ezért holmi magyartanárokat felkutatni nem fogok, sőt, szerintem a kedves kérdező sem ennyire motivált... nem állítottam, hogy homéros inkarnációja vagyok, csak segíteni próbáltam :) a kedves kérdező örülhet, hogy nálam precízebb emberek is reagáltak a kér(d)ésére.
2009. dec. 5. 22:45
 14/15 A kérdező kommentje:

Hát nem áll az alku xD

Én nem tudok hexameterekben verset írni. Ha tudnám a titkát akk nem írtam volna ide kérdést :)

2009. dec. 6. 18:14
 15/15 anonim válasza:
Köszi, (#5) a magyar tanárom nagyon örült neki!
2018. máj. 2. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!